A Janus Pannonius Múzeumnál is beindul az élet

Igen mozgalmas hetek elé néz a Janus Pannonius Múzeum (JPM), amely a nyár beköszöntével és a koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett korlátozások feloldásával színes kulturális eseményekkel várja vissza az érdeklődőket.

Július első hétvégéjéig bezárólag három nagy eseményt is szervezni fog a Janus Pannonius Múzeum – erről tartott a héten sajtótájékoztatót a JPM. Az elsőre ráadásul már nem is kell várni, hiszen június 18–20. között, azaz péntektől vasárnapig tartják meg a Régészet Napját, amely ezúttal háromnapos programsorrá bővült.

A JPM Régészeti Osztályának vezetője, Tóth Zsolt arról számolt be, hogy a most következő hétvégén három főbb téma köré csoportosulnak majd a programok. A török kori Pécsről tudhatunk meg majd többet, érdekes információkkal bővíthetjük tudásunkat az Ókeresztény Mauzóleumról, ezek mellett pedig a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról lesz még szó a Régészet Napja alkalmából szervezett eseményen. A hétvégén az érdeklődők részt vehetnek majd a témakörökben szervezett előadásokon, de vezetések és séták is lesznek Pécsett.

A jegyárak is igen barátságosak, hiszen egy teljes árú jegy 1500, míg a kedvezményes belépők 1000 forintba kerülnek (a családi jegy 4500 forint lesz) – ezeket megvásárolva pedig mind a három nap valamennyi kiállításán, előadásán, tárlatvezetésén és sétáján részt lehet majd venni. További részleteket és a pontos programot ITT lehet megnézni.

Június 26-án lesz a Múzeumok Éjszakája, amely egy évnyi szünet után tér vissza. Tavaly a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani, a hagyományosan Szent Iván éjjelén tartott országos eseményt.

– Sokáig úgy volt, hogy nem lesz idén sem Múzeumok Éjszakája – mondta el Burján István, a JPM Néprajzi Osztályának vezetője. – Egy kicsit talán későn is dőlt el, hogy megrendezhetjük, de álltunk elébe. Ha kicsivel talán visszafogottabb keretek között is, mint az utóbbi években megszokhattuk, de így is nagyon színes programsorral készülünk június 26-ra.

Lesznek tárlatvezetések, interaktív családi programok, most nyíló időszaki kiállítások, bemutatók és előadások is. Az ilyenkor elengedhetetlen tűzugrás sem fog elmaradni, erre 26-án, este 9-kor kerítenek majd sort. A JPM honlapján a Múzeumok Éjszakája teljes programját megnézhetik az érdeklődők.

Tavaly rendezték meg először a Múzeum Utca Plusz névre keresztelt rendezvénysorozatot, akkor a Pécs Nyitva kampányhoz csatlakozva. Július 1–4. között, immáron második alkalommal is létrejön mindez, hiszen ebben a négy napban ismét a belvárosba csábítják a közönséget. Koncertek, irodalmi műsorok, vásárok, gasztronómiai programok is lesznek, de a Múzeum Utca Plusz keretein belül kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek majd, amelyek elsősorban a mohácsi csata kutatásának kérdéseiben adnak segítséget az érdeklődőknek. A többnapos program keretében múzeumpedagógiai élménysátort is felállítanak majd, de a Reneszánsz Kőtárban interaktív régészeti ismeretterjesztés is lesz. Az igen bő programsor IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A JPM arra is felhívta a figyelmet, hogy idén nyáron két tábort is szervez a gyerekeknek. Az egyik, a Muskétás tábor a sport és a történelem témaköre körül forog majd – erre egyébként már nincs is hely, annyi jelentkező volt rá. Azonban a július 5–9. közti Jóga és művészet táborra még lehet jelentkezni (a vadvari.katalin@gmail.com e-mail-címen). Itt a 8–16 óra közti programok során délelőttönként Apró Kata, a Chandra jógastúdió vezetője segíti a testi felfrissülést. Kézműves foglalkozások következnek ezután, majd a délutáni alkalmakkor a JPM gyűjteményeit nézhetik meg a gyerekek.