A Jobbik direkt nem kampányolt a betelepítés ellen

A vasárnapi népszavazás tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatót kedden a Jobbik két pécsi önkormányzati képviselője. Szerintük azért is lett Pécsen alacsony a részvétel, mert a városvezetés nem megfelelően kommunikált az illegális migrációval kapcsolatban.

hirdetés

A kedd délután eseményen Gyimesi Gábor képviselő elmondta, hogy a mostani tájékoztatót akár a népszavazás előtt is megtarthatták volna, de ők nem szerették volna összezavarni az emberek fejét – nem úgy, mint a Fidesz.

– Ha Fidesz-szimpatizáns lennék, akkor most vasárnap nagyon össze lettem volna zavarodva, hogy mit kellett volna tennem. Nem meglepő, hogy Pécsen ilyen alacsony volt a részvétel s hogy ilyen magas volt a szándékosan érvénytelen szavazatok száma – mondta, majd felsorolta azokat az előzményeket, amelyek szerinte idáig vezettek.

Mint szavaiból kiderült, amikor a kormány egy évvel ezelőtt Martonfát kijelölte befogadóállomásnak, akkor Páva Zsolt pécsi polgármester nem szólalt meg. Majd az egy következő közgyűlésen Pécs határozatban állt ki a kormány mellett, mondván, Martonfa nem pécsi ügy. Gyimesi szerint azonban a mostani népszavazás előtt Páva Zsolt elkezdte riogatni a pécsieket.A Jobbik szerint nincs üzenete a mostani referendumnak, hiszen érvénytelen lett.

A párt ugyanakkor nem mozgósított látványosan a népszavazáson való részvételre, hiszen nem voltak óriásplakátok, nem tartott akciókat, utcai kitelepüléseket. Azt a felvetésünket, hogy miért nem léptek, és miért inkább arra törekedtek, hogy Vona Gábor pártelnök lemondásra szólíthassa fel Orbán Viktor miniszterelnököt, Gyimesi Gábor visszautasította.

– Ha a pártpolitika felülírná a mi nemzeti érzéseinket, akkor a szimpatizánsainknak azt kommunikáltuk volna, hogy ne menjenek el szavazni – mondta. Gyimesi emlékeztetett arra, hogy pártja már korábban azon véleményen volt, hogy nincs szükség a népszavazásra, hiszen egyszerűbb lenne az Alkotmányba foglalni ezt a kérdést, amiben a Jobbik partner lenne. Ezért tartották feleslegesnek a kampányt a referendum mellett, bár az azon való részvételre buzdították azokat, akiket el tudtak érni.

A Jobbik hasznosítaná az üres ingatlanokat
Fogarasi Gábor felidézte Páva Zsolt felvetését, hogy azért is válhat Pécs a migránsok célpontjává, mert számos üres ingatlan van a városban. Fogarasi Gábor hangsúlyozta, hogy ő már korábban javaslatot tett arra, hogy ezeket az épületeket arra a rászorulók számára hasznosítsák, adják ki fiatalok számára, akik közül sokan régóta rajta vannak a várólistán.