A Jobbik szerint időben kellene sikítania az ÁSZ-nak

A pécsi önkormányzat cégeinek átvilágítását taglaló ÁSZ-jelentésekről tartott sajtótájékoztatót kedden a Jobbik pécsi szervezete. A párt két önkormányzati képviselője nincs megelégedve az ÁSZ tevékenységével, bár a szervezet által feltárt hiányosságok felelőseit is elszámoltatná.

hirdetés

Gyimesi Gábor városatya emlékeztetett, hogy pártja már évekkel ezelőtt, az önkormányzati tulajdonú cégek élére pécsi illetőségű szakembereket kellene kinevezni, az ő javadalmazásuk ugyanis problémákat vethet fel. Gyimesi szerint ezt támasztja alá az ÁSZ nemrég napvilágot látott jelentése is például a Tettye Forrásház javadalmazási szabályzatával kapcsolatban.

– Érdekes, hogy amíg például a Biokom, a PÉTÁV vagy a Nemzeti Színház esetében az ÁSZ nem tárt fel hiányosságokat, addig a Tettye Forrásháznál nem volt érvényes javadalmazási szabályzat, emellett PSN Zrt.-nél és a ZSÖK-nél is tártak fel hiányosságokat – fogalmazott.

A képviselő szintén említést tett a Tüke Buszról. Bár szerinte „nagyjából szabályosan” működött a társaság a vizsgált – 2012 és 2014 közötti – időszakban, az ÁSZ szerint nem volt megfelelő a cég kintlévőség-kezelése, ami így növekedett. Mindezek miatt a felelősök felelősségre vonását követelik.

A politikus ugyanakkor felvetette a számvevőszék felelősségét is, szerinte a szervezet „érdekesen működik”, mert 2016 végén végzett ellenőrzést az évekkel korábbi időszakra vonatkozóan.

– Fontos volna, hogy az ÁSZ időben és rendszeresen sikítson, mert csak így volna értelme az ellenőrzéseknek – közölte.

Párttársa, Fogarasi Gábor hozzátette, hogy a vizsgált társaságok működésével kapcsolatban feltárt ÁSZ-jelentéseket illetően szakértők segítségével vizsgálják majd át a dokumentumokat.