A keleti városrészt fejlesztenék

Úgy tűnik, hogy a keleti városrész lesz a legnagyobb nyertese annak a politikai párbeszédnek, amely a Jobbik és a városvezető koalíció alpolgármestere között zajlik. Mindkét fél a keleti területek fejlődését és fejlesztését akarja. Őri László alpolgármester szerint az elmúlt hat évben több fejlesztés történt keleti területeken, mint az elmúlt harminc esztendőben.

hirdetés

A Pákolitz Közösségi Ház előtt tartott sajtótájékoztatót kedden a Jobbik két pécsi önkormányzati képviselője, akik a keleti városrész fejlesztéseivel kapcsolatos döntéseket kritizálták. Fogarasi Gábor és Gyimesi Gábor szerint a város erőfeszítései nem elégségesek, ezért párbeszédet kezdeményeztek a polgárokkal.

A két politikus a legutóbbi képviselő-testületi ülésen hozott azon döntés kapcsán fejtette ki véleményét, amely a keleti városrészben megvalósítandó fejlesztések kapcsán született meg. Fogarasi Gábor szerint az erről szóló pályázati anyagban szereplő megoldási javaslatok maguk is problémásak.

jobbik, meszes04
Fogarasi Gábor és Gyimesi Gábor

– Azt szeretnénk, hogy szűrjék azokat a személyeket, akiket önkormányzati lakásokba engednek és adott esetben erkölcsi bizonyítványhoz kötnénk az ilyen lakásokhoz való jutást jogát. Ez lehetne a megoldás – mondta.

Gyimesi Gábor mindehhez hozzátette: hiányolják a lakossági konzultáció elindítását, amelyet így a Jobbik fog elindítani a területen civil szervezetek segítségével.

– Ennek a pályázatnak a tartalmát szerintem senki sem egyeztette a meszesiekkel, senki nem kérdezte meg őket, hogy ők mit szeretnének – minket kivéve. A Máltai Szeretetszolgálat és a helyi civilek közreműködésével rendszeresen egyeztetünk majd az itt élőkkel, hogy valamennyi beleszólásuk lehessen a fejlesztésekbe – tette hozzá

Az önkormányzat részéről Őri László alpolgármester reagált a Jobbik felvetéseire. Szerinte a szocialista városvezetés idején a fejlesztésekből kimaradó városrész az elmúlt hat évben példátlan figyelmet kapott.

– Bár egyes ellenzéki hangok folyamatosan azt a hamis látszatot kívánják kelteni, hogy a pécsi önkormányzat nem fordít elegendő figyelmet a keleti városrészben élőkre, ezzel szemben az igazság az, hogy az elmúlt három évtizedben összesen nem történt annyi fejlesztés, annyi életminőség-javító intézkedés a Zsolnay-dombtól nyugatra eső területeken, mint az elmúlt hat esztendőben – mondta.

A közbiztonság erősítése érdekében például kilenc új térfigyelő kamerát telepítettek az elmúlt hónapokban, de a közeljövőben még további több tucat kamerát helyeznek el, a rendőrség növelte jelenlétét a városrészben s megerősítették a polgárőrséget is. Így pár év alatt ezerről hétszázra csökkent a bűncselekmények száma.

Mindezek mellett közösségi ház létesült a szocialisták által bezárt és leromlott állapotú egykori szabolcsi iskola épületében, fejlesztették a Pákolitz utcai közösségi házat, új kulturális programokat hoztak létre. Elindult és jelenleg is zajlik az a teleprehabilitációs program, amely rossz körülmények között élőknek biztosít jobb lakhatási körülményeket és ad munkát.

A most induló, közel 500 millió forintos fejlesztések során leromlott állapotú meszesi közösségi terek, játszóterek, sportpályák újulnak meg, a közbiztonság érdekében is további lépések várhatók.

Őri László hozzátette: visszautasítja, hogy nem a keleti városrészben élőkkel együtt döntenének a fejlesztésekről. Az eddig elvégzett intézkedéseket és a későbbi források sorsát is a helyben élőkkel közösen határozták el. Ebben segítségükre voltak a helyi képviselők és az országgyűlési képviselő is.