A Király utcában lesz a pécsi kaszinó

Ha csütörtökön a közgyűlés is rábólint, a nemzetgazdasági tárca koncessziós pályázatot írhat ki kaszinó üzemeltetésére Pécsen. A játékterem a Király utca 11-ben, egy Pécs Holdingos ingatlanban lenne. A leendő üzemeltetőnek évi legalább 50 millió forintot kell majd fizetnie a lehetőségért cserébe, plusz 30 százalékos játékadót. 

hirdetés

Ahogy arról korábban elsőként beszámoltunk, Pécsett is nyílik kaszinó a közeljövőben, méghozzá a belváros egyik legfrekventáltabb részén. A kormány elképzelései szerint tíz nagyvárosban egy állami koncesszió keretében kezdhetik meg működésüket kaszinók; a nyertesek tíz évre kaphatnak jogot.

A pécsi önkormányzat a terv magvalósításához csütörtökön adhatja hozzájárulását. Az erről szóló városházi dokumentum szerint Pécsett úgynevezett II. kategóriájú játékterem kezdhetné meg működését. Az önkormányzat ennek helyét is kijelölné, méghozzá egy  Pécs Holdingos épületben, a Király utca 11-ben.

Itt nyílhat meg a pécsi kaszinó

Az 500 négyzetméteren maximum 100 darab játék- vagy kártyaasztal és maxiumum 1000 darab pénznyerő automata kaphat helyet a szabályok szerint. A helyen a játék- és kártyaasztalok, valamint a pénznyerő automaták üzemeltetésén kívül más kaszinójáték nem lehet.

Páva Zsolt szerint Pécs számára előnyös lehet hosszú távon, ha kasznió nyílik a belvárosban.

– A játékkaszinó a szabadidő eltöltésének egyik formája, mely rétegigényként jelen van mind az itt élők, mind a városunkba látogatók körében. Éppen ezért úgy gondolom, célszerű ennek keretfeltételeit megfelelő biztosítékok fenntartása mellett engedni – vélekedik Páva, aki maga jegyzi az előterjesztést is.

Szerinte a város a mostani engedéllyel mindössze arra ad lehetőséget, hogy meglevő állami felügyelet és kontroll mellett Pécs egy új, belföldi “játék turizmust” is generáló funkcióval gazdagodjon.

Ezzel együtt egy régi hagyomány felélesztéséhez is hozzájárul a város.

– A játékkaszinó tipikusan a megyeszékhely központi területén, a belvárosban működő létesítmény, melynek helye volt és lesz is Pécsett. Nem elhanyagolható, hogy a belváros ezen többletfunkciója – ha kis mértékben is – de új munkahelyek keletkezésével és helyi adóbevétellel is jár. Emellett a belváros folyamatban lévő újraélesztéséhez is jelentősen hozzájárul – magyarázza a polgármester.

Pécsen és a régióban jelenleg egyedüliként a Fordan Centerben működő Fordan Póker Kft. rendelkezik szerencsejáték szervezői joggal. Póker kártyajáték szervezésére koncessziós jogon 10 évre bír ilyesmivel. A cég ügyvezetője, Kozma Imre azt mondta lapunknak, mindenképpen fontolgatják, hogy amint kiírják a koncessziót, megismerik annak részleteit, és indulnak a pályázaton.

Amennyiben a Király utca 11. lesz a helyszín, Kozma szerint – mivel jól ismeri az ingatlant – 200-300 millió forintos beruházással lehetne elindulni.

– A helyszín tekintetében alapkövetelmény, hogy legalább 300-400 négyzetméteres legyen, s kiváló parkolási tulajdonságokkal rendelkezzen. Ha ezt a két feltételt biztosítják Pécsen, akkor jónak minősül a kaszinó helyszíne – mondja Kozma, aki egyben a Magyar Szerencsejáték Szövetség régiós elnöke is.

Azt mondta, egy pécsi, II. kategóriájú kaszinóban a játékos nemcsak gépek, hanem a kaszinó ellen is játszhat majd roulette- és kártya- esetleg kockajáték-asztaloknál. Egy ilyen létesítményben meglátása szerint akár száz játékgép is elférhet majd.

Éves szinten – hogy a harminc százalékos játékadót, az üzemeltetési költségeket, bérleti díjat, bérköltségeket kitermelje – legalább 500-600 milliós bevételt kell elérnie a kaszinónak a szakember szerint. Ez Kozma szerint Pécs esetében simán teljesíthető, hiszen korábban ennek duplája is befolyhatott szerencsejátékkal foglalkozó pécsi vállalkozókhoz.

 

[frame]

Most Horvátországba járnak a hazárdőrök

Kaszinóra minden nagyvárosban, így Pécsen is komoly igény van a szakemberek szerint. Mivel azonban Pécsen nincs ilyen létesítmény, leleményesebb vállalkozók külföldi utakat is szerveznek a hazárdjátékosoknak. Horvátországba szinte minden hétvégén indulnak kisebb-nagyobb buszok, hogy a baranyai, somogyi és tolnai játékosok ott hódolhassanak szenvedélyüknek.

[/frame]

 • Veronika

  A szívem megszakad,én itt dolgoztam ,akkori OTP-ben ennek a fióknak rangja volt.Hihetetlen ,hogy kaszinó lett belőle.Innen is üdvözlöm a Csányi urat,remélem most boldog…!

 • belármino

  végre megint kinyit a kaszinó én őrülők neki szerintem sok ember van ezzel így aki meg nem teheti meg az ne járjon kaszinóba nem lázadozni kell ennyi

 • Vicc

  Arisztid és Kaszinó

 • hoppá

  Most nincs nemzetbiztonsági kockázat ? Mert a korábbiak bezárásakor ez volt az egyik indok ?

 • PokerStar

  Szerintem egy ekkora városnak KELL, hogy legyen casinója! Presztizs kérdés. Másrészt gazdasági előnyökkel is jár, hiszen itt játszanak, itt fogyasztanak, itt laknak (versenyek idején) a játékosok. Én örülök, hogy újra lesz casino Pécsen, már csak abban reménykedem, hogy elegáns és nem késdobáló lesz.

 • Papa

  Hopi! Ez nagyon gyenge volt. Ne mentsd a menthetetlent.

 • Hoppali

  Kocsmája a Fidesznek van a városháza alatt, ott itatták az embereket a választási győzelemkor. Még a bérleti díjat sem kellett rendszeresen fizetni.

 • Rudi

  Hát a kaszinó helyén azelőtt a Bázis diszkó volt, amelyiket az egyik csokitolvaj MSZP-s apja vitt. Szerintem ezt talán nem ő fogja, bár már cukrászdájuk is van, meg sörözőjük és éttermeik is a pécsi MSZP-seknek.

 • valóban?

  És tessék mondani melyik fideszes haver fogja üzemeltetni?