A kis Lukács várja új szüleit

Életet mentenek az inkubátorok

Nemrég Pécsett egy kisbabát hagytak a Gyermekklinika előtt álló inkubátorban. A kisfiú jól van, de esete felvet pár kérdést: hányan hagyják a gyermekmentő készülékben babájukat, és mi történik velük azután? 

hirdetés

Több mint egy hete egy ismeretlen egy egészséges csecsemőt hagyott a pécsi gyermekklinika inkubátorában. A kisfiút Lukácsnak keresztelték, ugyanis aznap október 18-án, pont Lukács napja volt. A fiú szerencsére jól van, a klinika orvosai kiemelt figyelemmel kísérik állapotát.

Életet mentenek az inkubátorok
Életet mentenek az inkubátorok – illusztráció

Dr. Adamovich Károly, a Pécsi Gyermekklinika gyermekorvosa lapunknak elmondta, hogy a klinika bejáratánál 20 éve áll már az újszülött mentő inkubátor, ennyi idő alatt pedig nagyságrendileg 5-10 kisgyermeket helyeztek el benne, de sajnos arról nem tudnak, hogy a kukákba dobott, vagy más helyeken elhagyott csecsemőkből mennyi lehet.

A megfelelő kezekbe kerülnek a babák
A megfelelő kezekbe kerülnek a babák- illusztráció

A lényeg pedig nem is az – folytatta –, hogy a városok és kórházaik versengjenek az inkubátoroknak köszönhetően megmenekülő babák számával, hanem az, hogy azok az édesanyák, akik bármilyen körülmények összjátékaként nem tudják, vagy nem képesek vállalni újszülött gyermeküket, tudják, hogy van egy olyan lehetőségük, mellyel megkímélhetik a gyermek életét.

Ráadásul az inkubátor direkt úgy van beállítva, hogy a csecsemők elhelyezése után vár egy kicsit, és utána jelez az ügyeleteseknek, így az, aki az inkubátorban hagyja a babát, el tud menni a helyszínről, biztosított anonimitásuk is biztosított.

De mi lesz azokkal a kicsikkel, akiket a klinika munkatársai megtalálnak az inkubátorban? Miután a készülék jelzett az ügyeletes nővéreknek, azok kimennek és beviszik a babát az újszülött intenzív osztályra, ahol egyből megkezdik a szükséges orvosi vizsgálatokat és ellátásokat. Ha a csecsemő egészséges, és nem szorul már kórházi ellátásra, értesítik a pécsi Szociális és Gyámhivatalt, a baba sorsa pedig onnantól fogva az ő kezükbe kerül – mondta Adamovich. A nemrég talált kis Lukács is feltehetően örökbe fogadható lesz.