A komplett balliberális ellenzék támogatta a világörökségi fejlesztést

Nemcsak a Fidesz támogatta a pécsi világörökség megmentését célzó, újabb – a balliberális értelmiség szerint vacak szarkofágoknak tartott – sírkamrák bemutatását, hanem a teljes ellenzék is. A városvezetés több mint két éve, bőven a döntések meghozatala előtt tájékoztatta a nyilvánosságot a tervekről. 

hirdetés

Az LMP minap sajtóközleményben írt arról, hogy „az LMP elfogadhatatlannak tartja az eljárást és felszólítja az illetékeseket: álljanak el a természet- és környezetkárosító akár büntetőjogi tényállást is kimerítő tevékenységüktől. A városvezetés visszataszító és szégyenteljes környezeti barbárságra készül”.

Ugyanakkor nemcsak a Fidesz, hanem az LMP-s képviselő is megszavazta a fejlesztést, sőt, az MSZP, vagy éppen a DK és a Jobbik. A fejlesztést 2018-ban minimum két bizottsági ülésen is tárgyalták, megvitatták. Majd két közgyűlésen is téma volt, és mindkét esetben is egyhangúlag – 22, illetve 26 igennel – támogatták a képviselők a világörökségi fejlesztést.

Sőt, még a döntések meghozatala előtt hónapokkal, 2017-ben ismert volt, hogy a projekt fák kivágásával is együtt járhat, hiszen többek között újságcikkek is részletesen foglalkoztak ezzel. Igaz, 2017 nem választási év volt, így akkor ezzel egyetlen ellenzéki képviselő sem foglalkozott. 2017 óta érdemben a projekt tartalma nem változott, mindössze annyi történt, hogy Páva Zsolt polgármester a beruházás felelőseit felszólította: csakis a legszükségesebb mennyiségű fát érintse a beruházás.

Mint ismert, az LMP, a Jobbik, az MSZP, a DK és a Momentum Mozgalom egyelőre nem tisztázott feltételek mellett közösen szeretne az önkormányzati választásra listát állítani, de az LMP és a Jobbik máris bejelentette, nem kér a DK, a Momentum és az MSZP polgármesterjelöltjéből, akinek regnálása alatt a pécsi erőműben több százezer tonnányi fát tüzeltek el.

Az ellenzékiek közül most az LMP és a Momentum hangosan tiltakozik a világörökségi fejlesztés ellen, ugyanakkor szó sincs a promenád, a sétány fáinak a kivágásról, mivel a Káptalan utcához közelebb, a Kioszk és a Látogatóközpont üvegteteje melletti fák gyökerei veszélyeztetik az UNESCO világörökségét képező sírkamrákat.

Hirdetés