Koreai szúnyogok rémisztgetik a pécsieket!

Már tavaly felfedezték, de csak idén nyáron vált biztossá, hogy a koreai szúnyog megtelepedett Pécsett. Az ázsiai szúnyogfajtának mostanra annyira stabil populációja van a városban, hogy 10-ből 8 szúnyog ilyen. Pánikra nincs ok, mondják a kutatók, de azt is vizsgálják, hogy terjesztik-e a Zika-vírust az állatok.

Ha valakit megcsíp egy koreai szúnyog, semmivel nem érez nagyobb fájdalmat, mintha csak egy hazai szúnyogfajta tette volna. A kismamákra rendkívül veszélyes Zika-vírust sem tudja így elkapni senki – figyelmeztet Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoport kutatója. Ennek ellenére kell foglalkozni vele, mert csak lakossági összefogással állítható meg a rendkívül veszélyes szúnyogfajta elszaporodása.

Azt hitték, hogy a hideg tél majd megtizedeli a populációt, de nem így lett
A Zika-vírust csak akkor lehet elkapni, ha: a koreai szúnyogról bebizonyosodik, hogy képes terjeszteni; valaki behurcolja a vírust is és az elterjed a szúnyogok közt – elég sok tényezőnek kell szerencsétlen véletlenként érvényesülni tehát, hogy ez megtörténjen!

Szeretik a városi közeget

– Ezek a szúnyogok a hazai fajokkal ellentétben szárazabb időben is képesek megtelepedni és szaporodni, hiszen kifejezetten az emberek közelében található pangó vizeket kedvelik. Így a kutyák itatótáljában vagy a virágcserép gyűjtőtáljában, esetleg az esővízgyűjtőben is megtelepedhetnek – mondja Kemenesi Gábor.

A koreai szúnyog semmivel sem veszélyesebb, mint a hazai, csípésük között sincs különbség. A pécsiek azt vizsgálják, terjeszthetik-e a Zika-vírust
A pécsiek az országban elsőként kezdték vizsgálni a szúnyoggyérítések miatt a helyben fellelhető fajokat. A Biokom kérte erre fel a kutatókat, akik azonnal jelezték is az ázsiai faj megjelenését.

Ezt lehet tenni ellene

Éppen ezért az első és legfontosabb, hogy ezeket a vizeket vagy szüntessük meg, vagy ha már látunk benne lárvákat mozogni, öntsük ki, ha pedig a vízre szükségünk van, akkor mindenképpen takarjuk le szúnyoghálóval – fejti ki a hatásos védekezést Kemenesi Gábor. A kutató azonban hozzáteszi, ezzel csak a szaporodásuk mértéke csökkenthető, mert az már biztos, hogy megtelepedtek Pécsen.

– A helyi szúnyoggyérítés miatt mi folyamatosan vizsgáljuk a szúnyogokat és azok mennyiségét. Tavaly egy ilyen vizsgálatnál fedeztük fel ezt a nem hazai fajt – mondja Kemenesi.


Szerbiában a tigrisszúnyog ellen már irtószert osztanak a lakosság körében, hogy segítségükkel tudják megakadályozni a faj szaporodását
A pécsi kutatócsoport egyébként nemrég publikált egy cikket ezzel kapcsolatban, amelynek nyomán már Szlovéniában is elkezdték kutatni a szúnyogokat. Kiderült: ott is megél ez a koreai szúnyog, csak ők eddig rosszul vizsgálták.

Vizsgálják a szúnyogokat

Most a kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a Pécsett fellelhető fajok képesek-e terjeszteni a halálos kórt.

– Heteken, hónapokon belül választ kaphatunk erre, folyamatosan dolgozunk ennek kimutatásán. Ha a kutatás eredménye az, hogy képes terjeszteni, akkor sem szabad pánikba esnünk, mert ez még nem jelenti azt, hogy képesek is a most Pécsett élő koreai szúnyogok a fertőzésre – hangsúlyozza Kemenesi. A kutató azonban hozzáteszi, a fertőzéshez elég egy turista is, aki Ázsiában vagy bármilyen más fertőzött területen járt. Ha pedig pont őt csípi meg egy ilyen koreai szúnyog, akkor van baj.

A kutatók azért is foglalkoznak most éjjel-nappal a koreai szúnyoggal, mert ha megjelenik egy ilyen ázsiai faj Európában, csak idő kérdése, hogy ezzel együtt a behurcolt betegségek megjelenésének kockázata nagyban növekedjen.

Hirdetés