Lovagokkal, íjászokkal támad fel a középkor Pécsen

Második alkalommal utazik vissza Pécs az időben, egészen a középkorba és a reneszánsz idejére: augusztus utolsó hétvégéjén a Barbakán környéke felidézi a régmúlt hagyományait a Janus Pannonius Hagyományőrző Fesztivál keretein belül.

hirdetés

Tavaly több ezren látogattak el a fesztiválra a várfal tövében, amelyet hagyományteremtő szándékkal indított a városvezetés. A tapasztalatok alapján egyértelműen sikeres volt a rendezvény – erről, és a várható programokról tartott sajtótájékoztatót a helyszínen dr. Őri László, Pécs alpolgármestere.

– A tavalyi sikereken felbuzdulva idén háromnaposra bővül a rendezvénysorozat augusztus utolsó hétvégéjén, az esemény péntek délutántól vasárnap délutánig tart. A fesztivál szándéka idén is az, hogy megjelenítse Pécs középkori múltját, mindennapjait, hagyományait, közös, kulturális örökségünket egy tematikus programsorozaton keresztül – mondta Őri.

janus hagyományőrző fesztivál, hl05
Őri szerint fontos ápolni kulturális örökségünket

Az alpolgármester röviden a programokat is ismertette:

– Péntek délután filmvetítésekkel kezdődnek a programok: a látogatók megtekinthetik Kaszás Géza A lovasíjász c. filmjét, és a Magyar Vándort. A szombat már igazi hagyományőrző programokkal fog telni: bábelőadások, lovagi tornák, utcaszínház és népi játszóház is várja az érdeklődőket. Vasárnap Fekete László és fiai is tiszteletüket teszik Pécsen, ahol erőművész-bemutatót fognak tartani.

janus hagyományőrző fesztivál, hl04
Autentikus középkori zene gondoskodik majd a hangulatról

A legtöbb látogatót a lovasíjászat, a lovas bemutatók és a lovagi torna vonzotta a múlt évben, főleg családosok jöttek ki a rendezvényekre.

A Pécsi Sörfőzde idén igazi különlegességgel készül az eseményre: Janus Pannonius sört készítenek, amelyet csak a helyszínen és csak a fesztivál idején lehet majd kapni!

Minden este élőzene és koncertek gondoskodnak majd az igazi középkori hangulatról.

janus feszt 1

janus feszt 2

janus feszt 3

Bővebb információért ide kattintson!

A fesztivál beharangozó videója: