A kultúra felemel, a kultúra megtart

Polgármesterek, művészek, kutatók, képviselők töltötték meg a Baranya Megyei Közgyűlés Dísztermét a Pécsett megrendezett Mandulavirág Kulturális Konferencián. A kulturális életet, és annak vetületeit vizsgáló rendezvényt két év után első ízben rendezték meg vidéken. A tavalyi és az idei konferenciák a beszédes „A kultúra felemel” és A kultúra megtart” címet kapták.

hirdetés

Az előadásokat megelőző sajtótájékoztatón a házigazda, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszámolt a rendezvény hátteréről és előzményeiről.

Elmondta, minden évben több és több előterjesztést sikerült kidolgozni, ami nagy munkáról tanúskodik. A 2015-ben 45 darab készült el, ami már önmagában rekord, de a tavalyi év során még ennél is több, összesen 74 darab előterjesztést hozott, mind kulturális témában.

– 2016 januárjában tartottunk konferenciát az Országház felsőházi termében „A kultúra felemel” címmel. A legnevesebb tudósok, professzorok, politikusok, művészek tartottak előadásokat, ahol a saját területükön, saját szemszögükből látott kulturális életről értekeztek. Idén januárban újra megrendeztük ezt a sikeres rendezvény a Parlamentben, ezúttal „A kultúra megtart” jelige alatt. A második alkalommal is megtelt a terem, rendkívül színvonalas előadások hangzottak el, kivételes emberektől – nyilatkozta Hoppál.

Hoppál
A Parlament már kétszer adott otthont a kulturális konferenciának

A politikus elmondta, a minisztérium ezek után úgy vélekedett, hogy a fővároson kívül is szervezni kellene egy ehhez hasonló rendezvényt. A választás egyértelműen a kultúra városára, Pécsre esett. A továbbiakban a keleti országrészben is terveznek majd egy konferenciát ugyanebben a témakörben.

Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár szerint a minisztérium azt a kérdést vizsgálta mikor 2014-ben újjászerveződtek, vajon a kultúra milyen módon járulhat hozzá a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez?

Kétféle irányvonalon indultak el. Egyfelől infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre mintegy 600 milliárd forintból, másfelől a kulturális alapellátást bővítenék olyan mértékben, hogy még a pár száz fős kistelepüléseken élők is érezzék a változást, részesei lehessenek a kulturális életnek.

Őri László, Pécs alpolgármestere szerint Pécs körülbelül tíz éve elindult egy úton, ami még most, hét évvel az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése után is tart. Nagy elismerés, hogy itt rendezik meg ezt az országos hatókörű rendezvényt, ez igazolja Pécs kulturális életének gazdagságát. A konferenciák jelszavai: a kultúra felemel, a kultúra fenntart, ugyanúgy igaz ebben a városban is.

Őri hozzátette: ez a rendezvény pedig tökéletes arra, hogy bemutassák, Pécsen hogyan érhető tetten a kulturális élet, milyen fejlesztések tanúskodnak arról, mit is jelentett az EKF-cím viselése a városnak.