A lakók döntenek, hol legyen a kertvárosi rendelőintézet

A városrészben lakók véleményét is megkérdezik az új kertvárosi rendelőintézet létrehozása előtt. Csizi Péter, a terület országgyűlési képviselője szerint európai uniós források felhasználásával épülhet meg a Pécs legnagyobb városrészét kiszolgáló egészségügyi komplexum.

hirdetés

A Kertvárosban élőknek nem sokáig kell már a város különböző részeire utazniuk ahhoz, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek. A városvezetés a lakók segítségét kéri ahhoz, hogy eldöntsék, melyik szóba jöhető területen épüljön meg a létesítmény. Lehetséges helyszínként merült fel az egykori Honvéd kórház területe az Árnyas utcában, de felvetődött megoldásként a Nevelési Központnál található egykori PÉTÁV-irodaház épülete is.

Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint a mintegy 50 ezres városrészben számos olyan funkcióra szükség van, amelyek a hasonló mérettel rendelkező megyei jogú városokban is elengedhetetlen.

– Ezért tartottuk fontosnak, hogy legyen külön kormányablak Kertvárosban, hogy a lakóknak a mindennapi ügyintézés során ne kelljen a belvárosba utazniuk. Fontosnak tartottuk azt is, hogy különféle programok és rendezvények is legyenek a területen, mert nem volt jó az a gyakorlat, hogy a népszerű koncertek, fesztiválok csak a belvárosra koncentrálódtak. Ezért sok más mellett idén is megrendezzük már többedik alkalommal a Kertváros-napot – mondta.

lánc utcai rendelő, bőrgyógyászat3
Egyre több pécsi rendelő újul meg

A politikus hangsúlyozta, hogy ezen szempontok közül is kiemelkedik a kertvárosi rendelőintézet létrehozása, hogy bizonyos egészségügyi alap- és szakellátásokat – vérvétel, laborvizsgálatok – Kertvárosban is el lehessen végezni. Ehhez azonban két további alapvető feltételt is figyelembe kell venni.

Ezekre az ellátásokra lenne igény
A praxisát Kertvárosban működtető Dr. Nemeskéri Klára háziorvos szerint is szükséges már egy új egészségügyi intézet létrehozása a városrészben. – Egyre több betegünk jelzi, bizony problémát jelent az, hogy egy egyszerű vérvételért vagy diagnosztikai vizsgálatért havonta akár több alkalommal is busszal, adott esetben átszállással a Lánc- vagy a Veress Endre utcába kell utaznia, ahol időnként ráadásul sokat is kell várni. Több betegnek az utazáshoz a buszjegyek megvétele is anyagi megterhelést jelent. A szakember a rendelőt szakmai szempontok és a betegek igényei alapján mindenképpen Kertváros központi részén, gyalogosan és busszal is jól megközelíthető helyen tartaná ideálisnak kialakítani. – Itt Kertvárosban egyébként is több gyermek-és felnőtt háziorvos kolléga rendel évek óta felújításra szoruló önkormányzati tulajdonú rendelőben, így az ő jogos igényeikre is figyelemmel a legszerencsésebb az volna, ha az új rendelőközpontban mind az alapellátást végző és a környéken praktizáló háziorvosok részére tudna az önkormányzat új modern rendelőt kialakítani, mind pedig elérhetőek lennének a szakellátás körében legalább a leggyakrabban felkeresett szakrendelések. Nemeskéri Klára hangsúlyozta, hogy az új rendelő nem képzelhető el vérvételi lehetőség nélkül, de nagy könnyebbség lenne, ha olyan alapdiagnosztikai lehetőségek is elérhetőek lennének, mint például az ultrahang-berendezés, de komoly igény lenne belgyógyászati, diabetológiai és kardiológiai szakrendelésre is.

– Az egyik fontos elem, hogy biztosítva lássuk az intézet fenntarthatóságát. A repülőtér vagy az Expo Center esetében láttuk, hogy nem gondolkodtak előre, amikor megépítették őket, hiszen nem gondoskodtak arról, hogy miből és hogyan üzemeltetik a későbbiekben. Ám, úgy vélem, ha valamit felépítünk, útjára indítunk, akkor biztosítanunk kell annak jövőbeni fenntartását is. Az elmúlt években azért is újítottuk fel a másik két rendelőintézetet, hogy költséghatékonyabban tudjanak működni, így egy új intézet létrehozása nem jelent majd jelentős többletterhet a város számára – fogalmazott a képviselő.

A másik lényeges momentum, hogy a beruházáshoz szükséges források rendelkezésre álljanak. Most európai uniós fejlesztési források felhasználásával meglehet az összes szükséges feltétel ahhoz, hogy végre megépülhessen a várva várt rendelőintézet.

A kertvárosi rendelőintézet megépítésének ötlete nem új, azonban most itt a lehetőség, hogy rövid időn belül egy modern, korszerű, minden igényt kielégítő létesítmény álljon rendelkezésre a területen élők egészségügyi ellátása érdekében.