A legaljasabb módszerekkel csalják ki a pénzünket

Hihetetlen, hogy egyesek milyen sunyi módszerekkel lopnak el vagy csalnak ki nagyobb összegeket a naiv, jóhiszemű emberekből. Íme pár sajnos jól bevált tolvaj-trükk, amelyek megkeseríthetik az életünket.

hirdetés

„Gratulálunk, Ön nyert!”

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, egy új trükkös módszer van elterjedőben az országban, amelynek során a létező vagy állítólagos multicégek munkatársainak magukat kiadó tolvajok értéktelen ajándékcsomagokat visznek a kiszemelt célpontjuknak, ami egészen addig nem is hangzik rosszul, mígnem a csomagok 10-20 ezer forintos „postaköltségének” kifizetésére nem kérik a mit sem sejtő áldozatukat, akik legtöbbször idős, nyugdíjas, egyedül élő emberek. Míg a „nyertes” megkeresi a pénzt, az egyik tolvaj eltereli valamivel a figyelmét, addig a másik kipakolja a pénztárcáját.

Kifigyelik, hogy hol tartjuk a pénzt
Kifigyelik, hogy hol tartjuk a pénzt

Hasonló dolgoznak azok a trükkös bűnözők is, akik szintén idősekre utazva puhatolják ki, hogy milyen betegségekben szenvednek. Leülnek beszélgetni velük a keringési betegségekről, ízületi panaszokról, gyógymatracokról, gyógypaplanokról és egyéb életkönnyítő gyógytermékről, aztán mikor megpuhították, jön a figyelemelterelés és a lopás.

Ehhez kapcsolódik az a rendkívül triviális módszer is, amikor a lakásokba becsöngető tolvajok csupán fel szeretnének váltani egy 20 ezer forintos bankót. Amikor meglátják, hogy hol tartják a lakók a pénzt, bekéretőznek, és indulhat a bevált trükk.

A szórólapnak a postaládában a helye

Egy másik létező módszer, hogy postásnak, szórólap-kézbesítőnek adják ki magukat a tolvajok, akik a lakásokba bekéretőzve gyorsan és észrevétlenül – a figyelemelterelés itt is játszik – minden mozdítható értéket besöpörnek, és lelépnek. Ezekben az esetekben gyakran a tolvaj vagy tolvajok segítőtársai a ház előtt várnak autóval, hogy a helyszínről minél gyorsabban eltűnhessenek, hiszen az ilyen lopásokra gyorsan fény derül.

Nem létező tartozások

A számlák és a pénzügyek intézése nem mindenkinek megy jól, sokan nem is tudják követni, mekkora összegeket fizettek vagy nem fizettek be egyes szolgáltatóknak. Ezt használják ki azok a csalók, akik egy-egy telefonszolgáltatótól, közműcégtől érkeznek lakásunkhoz, és közlik velünk, bizony több tízezres tartozásunk van, itt az ideje fizetni, lehetőleg készpénzben.

Ne higgyünk a tartozásbehajtó tolvajoknak!
Ne higgyünk a tartozásbehajtó tolvajoknak!

Ezzel a módszerrel szerte az országban több millió forintos lehúzásokat követtek már el, és nem csak az idősek ellen.

Egy ezeréves húzás

El sem hinnénk, hogy ez működik, pedig igen. Állunk a bankautomatánál, a gép kidobja a pénzünket, erre megveregeti valaki a jobb vállunkat. Odanézünk, de balról már valaki le is nyúlta a pénzt és elfutott.

Az automatáknál óvatosan!
Az automatáknál óvatosan!

Ez a módszer működik fényes nappal is, kevésbé frekventált területeken, este viszont akár komolyabb bajunk is eshet, ha valaki ezt játssza el velünk.

Ha unoka van a dologban, kezdjünk kételkedni!

Nem mehetünk el szó nélkül az „unokázás” mellett sem, amellyel szintúgy az időseket szokták kisemmizni. A módszert nézzük konkrét példán: pár hónapja Komlón egy idős asszonyt hívott fel otthonában egy ismeretlen, aki a nő unokájának kiadva magát elmondta, hogy sürgősen pénzre van szüksége, mert bajba került és odaküldi egy ismerősét, aki majd elviszi neki a pénzt. Percekkel később megjelent egy férfi, akinek a nyugdíjas hölgy át is adta az otthon lévő összes készpénzét. Ugyanezzel a módszerrel még aznap délután egy másik komlói asszonyt, majd egy bakócai nagymamát is átvertek. Természetesen unokájuknak nem esett baja. Ezzel a módszerrel az emberi segítőkészséget, a családi szeretetet és aggodalmat használják ki, épp ezért vált sikeressé.

A legkiszolgáltatottabbakat szúrják ki
A legkiszolgáltatottabbakat szúrják ki

Megtudtuk, hogy több esetben előfordult az is, hogy személyesen jelentek meg trükkös tolvajok a nagyszülőknél és az unokájuk ismerősének adták ki magukat. Arra hivatkoztak, hogy az unokával megbeszélték, hogy valamilyen tárgyat (legtöbbször számítógépet, vagy autóalkatrészt) a nagyszülők átvesznek tőlük, az árát pedig ők kifizetik nyugdíjukból. Az így keletkezett „tartozást” a „tervek” szerint majd az unokájuk rendezi a nagyszülőkkel, ami nyilván nem történik meg, hiszen az unoka ezekben az esetekben is ürügy csupán. A kamutörténet alátámasztására ráadásul telefonbeszélgetéseket is eljátszanak a nagyszülőkkel, amelyek során színjátékszerűen adják elő, hogy a telefonvonal másik végén az unoka épp megerősíti a történetüket.

Figyelnek minket

A fenti elkeserítő történetek közös jellemzője az – figyelmeztetett a rendőrség –, hogy az elkövetők nem találomra szemelik ki áldozatukat. Sokszor napokig figyelik egy-egy kiszemelt, leendő áldozatukat, feljegyzik szokásaikat, és sokszor hivatalos személynek kiadva magukat (mondjuk postásnak), beszédbe is elegyednek velük, csak hogy még többet megtudhassanak róluk, lakásukról, és hogy van-e rendszeresen látogató rokonuk.

Az „unokázók” pedig telefonkönyvből nézik ki a kiszemeltek számát, de mielőtt felhívják, unokája keresztnevét is meg kell tudniuk, valamint pár fontosabb információt a nagyszülők kis kedvenceiről is össze kell szedniük, hogy hitelesebbé váljon csalásuk.

Elkerülési hadművelet

A rendőrségtől megtudtuk, hogy a legfontosabb az, hogy az ilyen esetekről minél többen tudjanak, és a fenti tolvajmódszerek ismeretében minél gyorsabban gyanút fogjanak. A rendőrség pedig azt tanácsolja, hogy semmiképp ne engedjünk be idegeneket a házunkba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak is, vagy bármilyen jó üzletet kínálnak, vagy ha esetleg segítséget kérnek. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az, aki „hivatalos embernek” mondja magát, valóban az (és az igazolványa alapján nem tudjuk eldönteni az igazságot), kérjünk gyorsan segítséget.

Ha pedig mégis beengednénk egy ismeretlent, azt lehetőleg csak akkor tegyük, ha nem vagyunk egyedül, a „látogatót” pedig ne engedjük szabadon kószálni a lakásban. Ha már otthon nagyobb mennyiségű pénzt tartunk (ami nem jó ötlet), akkor azt semmiképp ne vegyük elő ismeretlenek közelében.