Színre veszik a könyveket?

Keresek egy könyvet, ami olyan kék – ez a mondat, melynek utolsó szava tetszőlegesen cserélhető zöldre, vagy akár pirosra viszonylag általános a pécsi antikváriumokban. Olykor-olykor azonban az is megesik, hogy valaki dekoráláshoz vagy filmsorozatok főhőseiről keres szakirodalmat.

hirdetés

Szokatlan gyűjtemények 

Előfordult, hogy egy úriember hajó-  és repülő menetrendeket gyűjtött, és ehhez keresett újabb darabokat, de az sem volt éppen mindennapi kérés, amikor valaki egy bizonyos fajta madárról szeretett volna minden olyan könyvet összeszedni, amiben akár csak egyszer is meg volt említve a szárnyas neve – meséli Nagy Levente, a Bagolyfészek nevű pécsi antikvárium boltvezetője. De szerencsére felmerülnek igazán örömteli igények is, van például egy visszajáró vendégük, aki gyűjti Tompa Mihály összes művének összes létező kiadását. Most már csak 8-10 darab hiányzik a kollekcióból.

antikvárium

Az ezotéria bűvöletében

Az ezoterikus témájú könyvek szinte minden pécsi antikváriumban igen népszerűek. A Jókai téri üzletben például ez a kategória az egyik legkeresettebb – mondja Rabóczki Ferenc, üzletvezető. És hogy miért? Ezt pontosan nem tudni. A Bagolyfészekben azonban rendszeres indoklás a vásárlók részéről, hogy “rajtam már csak ez segíthet”. Egy másik pécsi boltban annyit fűztek még hozzá, hogy náluk az úgynevezett szellemtudományos könyvek a keresettek, egyszer egy vásárlójuk arról számolt be, hogy a szellemek megmondták neki a lottószámokat, ám ő a felesége miatt mégsem vett lottót – így hát mit volt mit tenni, elváltak.

Az erotika sem tabu 

Lánybúcsúra, legénybúcsúra és esküvőkre gyakran viszik ajándékba a Káma-szútrát, de az erotikus tartalmú irodalom is nagyon keresett szinte az össze belvárosi antikváriumban.

Lakásdekorálás indul!

Az internetes oldalakon találni különféle könyvből készült dekorációs ötleteket és úgy tűnik, Pécsett is vannak, akik szívesen alkotnak ilyesmiket – meséli Nagy Levente. Náluk rendszeresen elő-előfordul, hogy “jó olcsón” szeretnének antik könyveket vásárolni, amit ki lehet belezni, és dobozt lehet készíteni belőle.

Ami a tévében megy…

Két antikváriumban is említették, hogy az éppen aktuálisan futó sorozatok és filmek erőteljesen befolyásolják a vásárlási szokásokat. Az egyik üzletben például Szulejmán életéről kerestek irodalmat, mivel nagy rajongói az RTL-en futó szappanoperának, de megesett olyan is, hogy egy bűnügyi sorozatban elhangzó verset szerettek volna mindenáron megtalálni.

Antiszemita olvasók

Az elkeserítő kategóriába sorolható, hogy időnként felbukkannak antiszemita érzelmű olvasók az üzletekben. Az egyik antikvárium eladójától nemrégiben megkérdezte valaki – mielőtt megvásárolt volna egy könyvet – hogy a szerző zsidó származású-e, ugyanitt néhány hete Hitler Mein Kampf című írását kereste valaki, aki nyilvánvalóan nem puszta kíváncsiságból olvasgatta volna a német diktátor gondolatait.

hirdetés

Hirdetés