A legendás keramikusra emlékeztek

1828 április 19-én, 188 éve született a világhírű pécsi keramikus, Zsolnay Vilmos. Születésnapja évfordulóján megemlékezést tartottak a Zsolnay Mauzóleumban, ahol Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezező NKft. Ügyvezetője mondott beszédet.

hirdetés

Rengetegen gyűltek össze a Zsolnay Mauzóleumban kedden, hogy megemlékezzenek Pécs emblematikussá vált kerámiagyárosáról. A városvezetés, a ZSÖK és a Zsolnay-család képviselői mind jelen voltak, koszorúkkal és egy-egy szál virággal rótták le tiszteletüket a nagy pécsi polgár előtt.

mauzóleum1
Megtelt koszorúkkal a mauzóleum

A megemlékezés fényét emelte a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium énekkarának produkciója is.

A polgármester elmondta, a Zsolnay név az ország minden pontján elválaszthatatlanul összefonódott Péccsel, és ma a város nem büszkélkedhetne ilyen hagyományokkal és nem adhatna otthont egy pompás kulturális negyednek, ha nem lett volna egy Zsolnay Vilmos, aki világhírűvé tette a várost.

Negyven évig a gyár nem viselhette Zsolnay Vilmos nevét, ekkor a dicstelen Pécsi Porcelángyár név alatt működött a pécsi keramikusművész öröksége.

mauzóleum4
Páva Zsolt és Vincze Balázs is méltatta a nagy pécsi keramikust

A város pedig mindent megtesz, hogy méltón emlékezzen díszpolgárára, Zsolnay Vilmosra, akinek a nevét már Pécs legnagyobb kulturális komplexuma is viseli – mondta Páva.