A legolcsóbb Péccsel nyaralni

Egyre-másra jelentkeznek a pécsi önkormányzat által fenntartott gyerektáborokba és a pécsi nyári napközibe. A balatonfenyvesi táborokat fejlesztette az önkormányzat és idén még súlyos milliókkal is segíti a működést. Általános és középiskolások ezrei múlathatják így a nyarat nyugodt és biztos körülmények között.

hirdetés

– Ezekben a hetekben lehet jelentkezni – a táborokba az iskoláknál, a napközibe pedig szintén az intézményeknél és a Szivárvány Gyermekházban – a nyári lehetőségekre, az érdeklődés szerencsére legalább olyan jó, mint az eddigi években – mondja Horzsa Gábor, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója.

A város idén azok után is belevágott például a nyári napközi működtetésébe, hogy az iskolák szakmai felügyeletét már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ látja el januártól. Egy megállapodással ugyanis sikerült rendezni a felügyelő tanárok javadalmazását, a programok szervezését pedig, ahogy eddig is, a kulturális központ vállalta fel.

Horzsa: olcsók, biztonságosak lettek a táborok, napközik

– Az iskolai időszak zárását követő hétfőtől hat héten át várjuk a Szivárvány Gyermekházba a főként általános iskolás napköziseket, meglehetősen nyomott áron; 18-20 fős csoportokban napjában száznál is több gyereknek tudunk így reggel nyolctól délután négyig programokat nyújtani – meséli Horzsa.

A nyári napköziben már reggel hattól vállalják a gyerekek felügyeletét, naponta háromszor kapnak ételt, napközben pedig állatkertbe, túrázni, múzeumba, KRESZ-parkba, a Mecseki Kisvasútra viszik őket.

– Van, aki mind a hat héten át igénybe veszi a szolgáltatást, de van szülő, aki csak egy-két hétre kéri a napközit. Teljes áron is mindössze 2475 forintba kerül a gyerekek étkeztetése, s a programokra – múzeumbelépőkre, rendezvényekre, állatkerti látogatásokra – is csak 1600 forintot kérünk hetente – mondja az igazgató.

A rászorulók, ahogy az iskolai étkeztetések során, ingyen vagy fél áron kapják a tízórait, ebédet, uzsonnát.

Amíg a többiekkel vannak, addig is biztos helyen töltik az időt…

A nyár alatt egészen a szünet indulásától augusztus végéig két balatonfenyvesi táborba is várja a gyerekeket az önkormányzat; két helyszínen itt összesen kétezer általános és középiskolás üdülhet.

– Sok gyereknek ez az egyetlen nyaralási lehetőség, ezért a város összesen több mint tízmillió forinttal támogatta a fenyvesi helyszínek fejlesztését, modernizálását – mondja Horzsa.

Ezekre a lehetőségekre ott kell jelentkezni, amelyik iskolába a gyerek jár, éppen ezért – a programok milyensége, az utazások formája – miatt lehetnek eltérések az árak között, egy-egy éjszaka mindenesetre csak 250 forintos szállásdíjat jelent a szülőknek gyerekenként és naponta. Étkezésekkel, hajózással, múzeumi belépőkkel együtt is viszont nagyjából húszezer forint körüli összegért bekerülhet a gyerek egy-egy hétre nyári táborba.

[frame]

Többszörösen biztosítva

Horzs Gábor elmondta, az önkormányzati fenntartású nyári napköziben és tábor esetében is állandó felügyelet alatt lesznek a gyerekek, s még egészségügyi ellátást is kapnak. Egy-egy csoportra több pedagógus is felügyel, aminek köszönhetően az elmúlt években nem is érkezett panasz a szolgáltatásokra. Az is sokat jelent, hogy a táborozásban csak az a tanuló vehet részt, aki arra egészségileg alkalmas, s a szülő igazolja, hogy például nincs fertőző betegsége – így csökkentik a minimálisra annak esélyét, hogy egy gyerek táborban szedjen össze vírust, bakteriális betegséget.

[/frame]