A Magasház kistestvére lett a Jókai tér

Idén tavasszal adták át – ismét – a Jókai teret, immár tartós, a környezetbe illő, és ami a legfontosabb, az időjárásnak jobban ellenálló kőzet díszíti a belvárosi agórát. Az önkormányzatnak 130 milliót kellett erre áldoznia, így állítva helyre egy korábbi elrontott beruházást.

hirdetés

Tavasz óta már egy megszépült téren sétálhatnak a pécsiek a belvárosban, a Jókai tér ismét a történelmi városmag dísze. A helyiek emlékeiben még élénken él, hogyan is nézett ki a tér korábban. Noha az ember azt gondolná, egy belvárosi tér, ha nem is az örökkévalóságnak készül, de évtizedeket mindenképp ki kell bírnia komolyabb károsodás nélkül. A Jókai tér azonban nem így járt: 2001-ben, a szocialista városvezetés idején adták át, és szemre tetszetősnek is tűnt.

Sok pécsi emlékszik még erre

Ám gyakorlatilag az átadás után pár hónappal már súlyos hibák jöttek elő: a tér dalmát mészköve töredezni kezdett, végül nagy darabok törtek le belőle. A hibák okára több elmélet is született, ezek között szerepelt a sózás, az, hogy teherautók jártak a téren, de az is, hogy ez a fajta kő egyszerűen nem bírja a kemény fagyokat. 2003-ban próbálkoztak először felületi kezeléssel, hogy víztaszító anyaggal óvják meg a burkolatot a beszivárgó csapadéktól. Egy ideig, amíg a garancia tartott, a kivitelező is javítgatta az összetört kövezetet, de a tízéves garanciális időszak letelte után a városüzemeltetési cég is megtette ezt.

Bottal közlekedni szinte lehetetlen volt

Végül a tér olyan állapota került, hogy nemcsak az időseknek vagy a kerekesszékkel közlekedőknek okozott gondot, hanem a legtöbb pécsi inkább elkerülte, ha nem akart egy bokaficamot kockáztatni. Nem véletlenül mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere, hogy a probléma az egyik legnehezebb örökség, amelyet a városvezetés még a szocialista időszakból kapott teherként és meg kellett oldania. A város nettó 130 millió forintot költött a beruházásra, és ezt az összeget természetesen meg lehetett volna spórolni, vagy másra lehetett volna fordítani, ha 2001-ben, az MSZP-s városvezetés idején időtálló beruházás készül el.

Most viszont újra a belváros éke

Páva Zsolt polgármester a tavaszi avatáson azt mondta: a tér felkerült egy szomorú listára, a szocialista korszak szégyenlistájára. Erről azonban a mai városvezetés szeretné kigyomlálni, eltüntetni a tételeket, s helyüket valami jobbal betölteni, így volt ez a Jókai térrel is, amely mostanra teljesen megszépült. Mint mondta, a legfontosabb szempont az volt, hogy az új kő tartós legyen, a geológusok szerint a gránittal azonos keménységű, így bízik benne, hogy legalább száz évig használhatják a pécsiek. Csizi Péter országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott, a Jókai teret a pécsiek régen a Széchenyi tér kistestvérének tekintették, viszont a kétezres évek elejére a Széchenyi tér helyett a Magasház kistestvére lett, hiszen az is egy elrontott beruházás volt. Most viszont újra Pécs egyik leghangulatosabb terét használhatják a pécsiek.