A mákos tészta is lehet heroin

Egyes munkaadók, multicégek alkalmazottjai, élsportolók, bizalmatlanabb és szigorúbb szülők gyermekei bizonyára találkoztak már drogtesztekkel. És persze ne feledkezzünk meg a lekapcsolt kábítószer-fogyasztókról sem. Ezeken a teszteken nem is olyan nehéz elbukni, hiszen sokan nem tudják, hogy melyik kábszer mennyi ideig mutatható ki a szervezetben. Ennek utána kellett járnunk. 

hirdetés

Hogyan ürül ki a szervezetből a kábszer?

A legtöbb kábítószerszer – a közvélekedéssel szemben – nem csupán a vizeletből és a vérből mutatható ki. Maradékaik, nyomaik ott bújnak ugyanis az izzadságcseppekben, a nyálban, a hajban és a szőrszálakban éppúgy, mint a körömben.

Ugye tudják, hogy mit kell ezzel csinálni?
Ugye tudják, hogy mit kell ezzel csinálni?

Ahhoz, hogy tudjuk, miért van ez így, ismerni kell a kiválasztási folyamatot, amelynek során a drogok így vagy úgy kiürülnek a testből. Szemelyácz János pécsi addiktológus lapunknak elmondta, hogy a különféle kábítószerek távozása a szervezetből attól függ, hogy milyen gyors a fogyasztók anyagcseréje, milyen életmódot él, mennyi idős, és hogy milyen gyorsan (vagy lassan) megy át rajtuk az adott anyag. Ez az úgynevezett metabolizációs folyamat főként a májban megy végbe, ilyenkor a drogok hatása már elszállt. Ezután jön a vese, ami kiszűri a nemkívánatos vegyületeket. A kiválasztás minden kábítószer esetében más és más tempóban zajlik, ezért a fogyasztásuk után is kimutathatók még jó darabig. De nézzük is pontosan, milyen cucc meddig marad meg a szervezetben!

Az LSD nyerte a versenyt

A marihuána a vizeletben 7-től 30 napig „látszik” a vizeletben, a vérben mindössze 14 napig, a hajban viszont akár 90 napnál tovább is. A kokain a vizeletből gyorsan távozik, 3-4 napig mutatható ki mindössze, a vérben pedig még kevesebb ideig, 1-2 napig. A hajban és a szőrben viszont akár 90 napig is megbúvik. A heroin ugyanakkor a vérből fél nap alatt kiürül, a vizelettesztekkel viszont 3-4 napig kimutatható, a szőrökben és a hajban pedig szintén 90 napig marad.

A fű a hajban nagyon sokáig megmarad
A fű a hajban nagyon sokáig megmarad

Az LSD távozik a leggyorsabban, szinte angolosan: a vizeletben maximum 3 napig, a hajban szintúgy, a vérben pedig 5 óráig észlelhető. Az ecstasy sem vendégeskedik sokat, a vizeletben 3-4 napig mutatható ki, a vérben 1-2 napig, míg a szőrben-hajban 90 napig. A metamfetaminok maradékai a vizeletben maximum 6 napig vannak jelen, a vérben 3 napig, a hajban és szőrzetben viszont ezek az anyagok is ott maradnak akár 3 hónapig is.

Mint az látható, a drogoktól történő „megszabadulás” ideje nem arányos azzal, hogy az adott szer mennyire addiktív vagy veszélyes – emelte ki Szemelyácz János.

Tévednek a drogtesztek?

Ezután nézzük, hogy mégis mennyire pontosak a drogtesztek. A rendőrségi gyorstesztek – mondta az addiktológus – például meglepően azok, noha csak tájékoztató jelleggel lehet őket használni. Már egyes dizájnerdrog-vegyületeket is kimutathatnak velük, noha nem sokat.

Egy rendőrségi drogteszt pontos, de nem annyira
Egy rendőrségi drogteszt pontos, de nem annyira

A tényleges és a büntetőeljárásokban használható eredményt viszont csak a lekapcsolt delikvens részletesebb, laborban végzett vér- és vizeletvizsgálata adhat, amelyek szinte minden illegális szert kimutatnak, leszámítva az eddig ismert dizájnerdrogok több mint felét. Gyorsteszt eredménye alapján tehát nem kezdeményezhetnek valaki ellen eljárást.

A laborvizsgálatok adják a legbiztosabb eredményt
A laborvizsgálatok adják a legbiztosabb eredményt

Fontos tudni, hogy a drogtesztek tévedhetnek. A túlérzékeny tesztek például – mondta Szemelyácz – egy kiadós mákos tészta elfogyasztása után azt is jelezheti, hogy valamiféle opiátot vettünk magunkhoz, például heroint. Előfordulhat az is, hogy a megfázással küzdők szervezetében a Coldrexet, vagy az efedrines orrcseppeket amfetaminnak jelzik a tesztek hatóanyaguk bomlástermékei miatt. Az is érdekes, hogy ha valaki mellett elszívnak egy kövér spanglit, a passzív marihuánafüst beivódhat a hajba, ami után szintén pozitív eredményt adnak a tesztek. Az ugyanakkor megnyugtató, hogy az alaposabb laborvizsgálatok után a tiltottnak vélt szerek szervezetben talált mennyisége után meg lehet állapítani, hogy amit drognak mutatott a gyorsteszt, az nem is az.