A Mecsek lett a legfinomabb vidék

A Mecsek lett “Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja”. A címet a Mecsek Zöldút Egyesületnek köszönheti a környék, amely színvonalas vendéglátással egybekötött túrákat, rendezvényeket szerveznek egész évben. A Kiváló Európai Desztinációk pályázatán elnyert pénznek pedig már megvan a helye. 

hirdetés

A Mecsek Zöldút Egyesület elsősorban külföldi példákon felbuzdulva kezdte meg működését 2012-ben. A tagok részletesen felkutatták és kutatják még most is a környékbeli falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait és gasztronómiáját. Céljuk, hogy “zöldutakat” jelöljenek ki a környékben.

Mecsek Zöldút Egyesület
Fotó: Mecsek Zöldút Egyesület Facebook oldala

 

Ezeket azzal a szándékkal hozzák létre ország – és világszerte, hogy a térségben élők és a látogatók igényeit egyaránt kielégítse és élénkítse a helyi gazdaságot.

Az így felfestett túraútvonalak a falusi gazdaságokokat, őstermelőket, vendéglátóhelyeket hivatottak bemutatni, ha úgy tetszik összekötni. Rajtuk végigsétálva illetve kerékpározva a turisták, vagy a környékbeliek általában komplex, leginkább gasztronómiai jellegű programokon vehetnek részt. Az egyik legérdekesebb, minden hónapban megtartott esemény például a Telihold-túra, amelyen kizárólag a hold fénye mellet lehet meghódítani a Cserkút – Jakab-hegy távot.

A Mecsekben fizikai felfestéssel jelenleg Pécs 6-os út, Kertes Dűlő-Cserkút-Kővágószőlős-Kővágótöttösi faluház vonalon találkozhatnak a túrázók.

A jövőben az alábbi útvonalakat tervezik kijelölni:

Pécs – Cserkút – Kővágószőlős – Kővágótöttös – Bakonya – Hetvehely – Abaliget – Husztót – Kovácsszénája – Orfű – Magyarhertelend – Magyarszék – Mánfa – Komló – Hosszúhetény [-Pécs]

Fazekasok útja: Hosszúhetény – Püspökszentlászló – Kisújbánya – Óbánya – Váralja – Mecseknádasd – (Réka-völgy) – Zengővárkony – Pécsvárad [- Hosszúhetény]

Gyűrűfű útja: Hetvehely – Gorica – Kán – Korpád – Gyűrűfű – Bükkösd [- Hetvehely]

Hét Patak Gyöngye: Mecsekpölöske – Ág – Gerényes – Csikóstöttös – Alsómocsolád – Bikal – Köblény – Szalatnak – Kárász [- Mecsekpölöske]

A műhely szellemiségét tekintve elkötelezett a vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, a vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában, valamint az egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban. Ezen szempontoknak megfelelően válogatják és keresik fel a településeken fellelhető vendéglátóhelyeket, őstermelőket.

Mecsek Zöldút
Fotó: Mecsek Ökocsali Facebook oldala

A Mecsek Zöldút Egyesület munkáját most az Európai Bizottság (EB) új Kiváló Európai Desztinációk pályázatának keretében díjazták. Minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló úti célt, amely egyebek mellett promóciós és szakmai jellegű támogatásban részesül. Idén öt pályázó került a döntőbe. A baranyai egyesület pedig többek között a Hortobágyi Nemzeti Parkot is maga mögé utasítva, elnyerte a „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja” címet.

Fotó: Kemencés Pékség Facebook oldala
A Kemencés Pékség termékei már Pécsen is kaphatók

A pályázaton elnyert pénz elosztásáról hamarosan döntenek a tagok, a tervek szerint marketingre és weboldaluk fejlesztésére költenék a két millió forint nagy részét. Utóbbi azért is lenne fontos, mert így a környéken élők a Mecsek Zöldút honlapja segítségével könnyedén rátalálhatnának azokra a termékre, élelmiszerekre illetve szolgáltatásokra, amik érdekesek a számukra. Vagyis, ha házi tojást vagy ökogazdaságból származó füstölt árút szeretnénk vásárolni, akkor az oldalon szűrve megnézhetjük, hogy Hosszúhetényben vagy Kővágótöttösön van-e az a helyi őstermelő, akire nekünk szükségünk van.