Egymás ellen a baloldal

Hiába hajtogatják minduntalan, hogy sikerült megegyezniük Pécsett is a baloldali szervezeteknek, nem úgy tűnik, mintha szoros barátságot kötöttek volna egymással. Erről tanúskodik ugyanis az, hogy a megyei közgyűlési listán már nincs közösködés.

hirdetés

Az elbukott EP-választás után, amelyen a DK Pécsett megelőzte az MSZP-t, sokáig ment a huzavona, hogy mégis kié legyen a baloldalon a vezető szerep. Gyurcsány Ferencék a tavaszi sikerük után joggal gondolhatták, immár ők képviselik a legnagyobb erőt a baloldalon. Mint ismeretes, a DK-val nem tudott megegyezni Pécsen az Együtt-PM és az MSZP. A választások utáni jelöltállítási procedúra alatt pedig  olyannyira elmérgesedett a viszony a két platformra szakadt oldalon, hogy a DK-sok helyi vezetője, Kunszt Márta egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nincsenek is beszélő viszonyban MSZP-vel és az Együtt-PM-mel. Bár azóta – nyilván politikai okokból – megenyhült a viszony a felek között, de az jelzésértékű, hogy végül a DK nem is került fel Kovács Ágnes polgármesterjelölt hivatalos támogatói közé, és a DK a városi közgyűlésre saját listát is állított.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Baranya megyei közgyűlés esetében is saját listát állítottak. Az viszont annál inkább jelzésértékű, hogy itt az Együtt-PM és az MSZP is külön-külön listát állított össze. Vagyis vagy nem tudtak, vagy nem is akartak megegyezni arról, hogy kik legyenek a befutóik, inkább úgy döntöttek, hogy az erősebb győzzön a küzdelemben, amivel le is mérhetik, ki mennyit ér önmagában. Ez ugyan a tavaszi választások fényében rendjén is lenne – hiszen akkor is külön utakon jártak -, ám azt is mutatja: Kákai László pécsi politológusnak alighanem igaza van abban, hogy a  baloldal a régi törésvonalakat próbálja újra összeilleszteni és elrejteni a repedéseket.

Göndöc András megyei főjegyző lapunknak elmondta, a Baranya megyei közgyűlésben 19 képviselő kaphat majd helyet, ők mind az adott jelölőszervezet listájáról kerülhetnek be. Mint mondta, a listaállításhoz egy szervezetnek 980, míg két szervezet közös listájához közel 2000 aláírást kellett összegyűjteni. Baranyában 7 listát adtak le a szervezetek: a Fidesz-KDNP, az MSZP, az LMP, a DK, a Jobbik, az Együtt-PM, valamint a NYBK (Nyugdíjasok Baranya Megyei Képviselete) indul megyei helyekért.

Érdekesség, hogy a legtöbb nevet a Fidesz-KDNP listájára írták fel, 56-an szerepelnek rajta, míg egyetlen személlyel – Matis Gézával –  indulnak a nyugdíjasok, ami talán országos negatív rekord is.

Az MSZP listáján több régi arc is szerepel, hiszen itt van Gonda Tibor volt alpolgármester, vagy – bár nem befutó helyen – Puch László egykori pártpénztárnok is. A fideszesek közül Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere került az élre, ő minden bizonnyal a megyei közgyűlésben folytathatja, mögötte ott szerepel Szekó József mohácsi polgármester, és Polics József, Komló első embere. Az Együtt névsorát Berkecz Balázs, a párt regionális igazgatója vezeti, míg a DK-ét dr. Sütő László, de náluk ott van az a Tamon Attila is, aki Toller Lászlóval ápolt jó kapcsolatot annak idején. Az LMP részéről Angyal Károly juthat be az első helyen, a Jobbiknál pedig Szőcs Norbert, őt követi Vida Dezső és Bayerné Andrics Aliz.