A német egységet ünneplik

25 évvel ezelőtt, 1989. szeptember 11-én Magyarország megnyitotta az egykori Német Demokratikus Köztársaság akkor itt tartózkodó állampolgárai számára az osztrák határt, ezzel pedig nagyban hozzájárult a két német állam egyesüléséhez. A jubileumi évforduló alkalmából a Német Nagykövetség a Barbakán falára feszített óriásplakáttal köszöni meg a magyaroknak, és a pécsieknek a 25 évvel ezelőtti segítséget.

hirdetés

– 1989. szeptember 10-én Horn Gyula, Magyarország akkori külügyminisztere jelentette be, hogy az NDK állampolgárok az osztrák határon át elhagyhatják az országot – kezdte sajtótájékoztatóját Dr. Gerner Zsuzsanna, a Németországi Szövetségi Köztársaság tiszteletbeli konzulja, majd hozzátette, hogy mindennek természetesen fontos előzménye volt az, hogy Magyarország nem újította meg a vasfüggönyt.

"Köszönjük, Magyarország!"
“Köszönjük, Magyarország!”

Dr. Gerner Zsuzsanna elmondta, hogy akkoriban sok NDK állampolgár élt Magyarországon. Főként a zánkai és a csillebérci menekülttáborokban várták, hogy végre elhagyhassák az országot.

"Magyarország hozzájárult a két német állam egyesüléséhez."
“Magyarország hozzájárult a két német állam egyesüléséhez.”

– A határ megnyitása után elkövetkező két napon – folytatta a tiszteletbeli konzul – közel 14 000-en hagyták el az országot, majd 1989. november 9-ig, a berlini fal leomlásáig több mint 50 000-en utaztak Nyugatra az osztrák-magyar határon keresztül.

– A Barbakánon elhelyezett óriásplakát, melynek felirata annyit tesz, hogy „Köszönjük Magyarország!” a Német Nagykövetség ajándéka, mellyel szeretnék kifejezni hálájukat a magyaroknak azért, amiért hozzájárultak az NDK és az NSZK egyesüléséhez.