A nemzet összetartó erejére emlékeztek a diákok

A Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeztek pécsi középiskolások a Zsolnay-negyedben pénteken. A trianoni döntés évfordulója kapcsán a magyarságot összetartó egységet hangsúlyozták.

hirdetés

2010-ben határozott a polgári kormány arról, hogy a trianoni döntés napja, június 4-e, a Nemzeti Összetartozás Napja legyen az országban. Öt évvel ezelőtt Pécsett egy helyi kezdeményezés is indult: akkor hét pécsi önkormányzati és hét határontúli iskola közösen emlékezett, és egy fát is elültettek a Zsolnay-negyedben – a növény azóta is szépen cseperedik. Az idei ünnepséget pénteken tartották a negyedben.

A Zsolnay-negyedben tartották az ünnepséget

Béres Andrásné, a Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója beszédében arra hívta fel a figyelmet, vannak történelmünknek olyan pillanatai, amelyeket nem szabad elfelejteni, sőt beszélni kell róla. Ugyanis a beszélgetés teremt közösséget, és magyarságunkat közösségben kell megélnünk.

Őri László alpolgármester mondott beszédet

– A magyar nemzetnek mindig volt, van és lesz hazája. Ez nem az országhatárokon múlik, nem négyzetkilométerek függvénye – hangsúlyozta Őri László, Pécs alpolgármestere az ünnepségen. – Ez a nemzet élni és megmaradni akarásának függvénye.

Az alpolgármester elmondta: a polgári kormány bevezette a kettős állampolgárság intézményét, elindította a határon túli területekre tartó iskolai kirándulások gyakorlatát, hogy a mai ifjúság is megismerje, saját szemével lássa létezésünket a Kárpát-medencében.

A pécsi középiskolások öt éve emlékeztek először

– Egy szál vessző könnyen eltörik, de a kötegbe kötött sok szál vesszőt nem lehet egykönnyen eltörni – fogalmazott Őri László a nemzeti összetartozásról a pénteki ünnepségen, amelyen a helyi középiskolások dalokkal, műsorral léptek színpadra a Zsolnay-negyedben.