A neves építész, Tillai Ernő lett Pécs új díszpolgára

Péntek délután tartották az ünnepi városi közgyűlési ülést a Zsolnay-negyedben, ekkor került sor a kitüntetések és a díszpolgári cím átadására is.

hirdetés

A zenével, műsorral tarkított ünnepi ülésen Páva Zsolt, Pécs polgármestere mondott beszédet. Utalt rá, délelőtt tartották az egyetemalapításra emlékező ülést, s kiemelte, a város hivatalos ünnepe is azért van e napon, mert a város emlékezni kívánt az első magyar egyetem alapítására.

– Ez az együttműködés az egyetemmel nem ma kezdődött – fogalmazott a városvezető. – A pécsi egyetem nem képzelhető el a város nélkül, Pécs nem képzelhető el az egyetem nélkül.

Páva Zsolt hangsúlyozta, az egyetem és Pécs elképzelhetetlen egymás nélkül

Hangsúlyozta, az együttműködés nem csak szívélyes, de számos olyan program folyt és folyik, amelyek a várost is gazdagítják, elég itt például a 400 ágyas klinikára vagy épp az onkológiai központra gondolni. Páva Zsolt elmondta, a Modern Városok Program keretében újabb hatalmas, 24 milliárdos fejlesztést kezd el az egyetem Pécsett.

– Erőforrásként tekintünk az egyetemre, de vannak elvárásaink is. Ha ugyanis nem tudunk tudást rendelni a gazdasági fejlesztések mellé, homokra építkezünk – mondta a városvezető.

Műsorok színesítették az ünnepi közgyűlést

Páva Zsolt beszédében foglalkozott a város gazdasági helyzetével is. Mint fogalmazott, régóta, 20 éve kiemelt téma, milyen legyen a város gazdasága. Ismert, hogy Pécs bányászváros volt, ám ez eltűnt, és eltűnt vele az adóerő is. Hangsúlyozta, megválasztása óta kiemelt célja a gazdaság fejlesztése, a helyiek a Pécs Konzultáció során is ezt tartották a legfontosabbnak. A polgármester szerint a jelenlegi helyzet kétarcú: egyrészt ott vannak a megtett intézkedések, készen áll az ipari park, a TOP-forrásokat is a gazdaság fejlesztésére csoportosítják. A mérleg másik serpenyője viszont azt mutatja, ez a munka nem történt a kellő sebességgel.

– Ezt a gazdaságfejlesztő munkát fel kell gyorsítani, még akkor is, ha már vannak kedvező jelek, elég csak a legutóbbi repülőgépgyári beruházásra gondolni – mondta Páva Zsolt. – A következő időszak fő kihívása, hogy ezt a munkát javítsuk, gyorsítsuk. Ha ezt megtesszük,  nem lesz gond a város gazdaságával.

Páva Zsolt beszéde végén boldog születésnapot kívánt a pécsi egyetemnek, egyben szép ünnepet Pécs városának.

Tillai Ernő vehette át a díszpolgári címet

A város díszpolgára címet ebben az évben Tillai Ernő Ybl-díjas építészmérnök, fotóművész vehette át, a díjat Páva Zsolt, Pécs polgármestere adta át.

Értéket teremtett
Tillai Ernő 1927-ben született Pécsett, tanulmányait az Erzsébet Tudományegyetem magyar-olasz-filozófia, művészettörténet szakán és a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán végezte. A Budapesti Műszaki Egyetem Rajzi Tanszékén kezdett dolgozni, a budapesti Középülettervező Vállalat után a Pécsi Tervező Vállalat főépítésze, majd igazgatója lett. 1990-től a Modulterv-General Kft. műteremvezetője. A Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építészeti Kamara, a Fotóművészek Nemzetközi Szövetsége, a Mecseki Fotóklub tagja, a Magyar Fotóművészek Szövetségének vezetőségi tagja. Tillai Ernő építészmérnökként és fotográfusként is több évtizeden keresztül állhatatos munkájával gyarapította és megőrizte Pécs város értékeit. Többek között a Konzum Irodaház, a Domus áruház, a Szliven áruház őrzi keze munkáját, de több ezer pécsinek tervezett lakást. Városkép-városfotó címmel jelent meg könyve 1980-ban, A festői Pécs címmel fotóalbumot jelentetett meg 1999-ben. Életművével kiérdemelte az UNESCO fotóművészeti csúcsszervétől a „Fotóművészet Nemzetközi Szövetségének Mesterfényképésze” címet, a már 1964-ben elnyert EFIAP (a FIAP kitüntetett Művésze) elismerés mellé.
Pro Civitate díjat kapott

Koller Viktor korábbi labdarúgó, edző, Tari Imre úszóedző, dr. Szabó Szabolcs nyugalmazott tanár, karnagy

Pro Communitate díjat kapott

Szabó Ferenc karnagy, a Baranya Táncegyüttes, Bognár József, a Somapak Kft. ügyvezetője

Városháza Emlékérmet kapott

Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, Zalay Buda informatikus, a PTE kihelyezett ITSH tanszék vezetője, Lipics Zsolt színművész, Lábadyné Csaba Anikó, a Magyar Államkincstár megyei vezetője, dr. Páli Eszter, az EEI gyermekpszichiátria főorvosa.