Az ötödik Pécsi Tanuló Város Fesztivált ugyan pénteken nyitják meg hivatalosan, de ettől még a mai, nulladik nap programjait is érdemes csekkolni.

Ma kezdődik az ötödik Pécsi Tanuló Város Fesztivál, amely 3 napon át több mint 100 programmal várja az élethosszig tartó tanulás lehetőségei és módjai iránt érdeklődő fiatalokat és időseket egyaránt. Mint ismert, a fesztivált a Pécsi Napok keretében szeptember 23. és 25. között rendezi meg a Nevelők Háza Egyesület, akik idén is szakmai rendezvényekkel, előadásokkal, koncertekkel, vetélkedőkkel, táncházzal és megannyi más programmal készülnek. Fontos tudni, hogy az évek óta sikerrel megrendezett fesztivál idén a korábbiaknál nagyobb lesz, a programkínálat és a helyszínek sora is bővült. Mindez a számok tükrében:

3 NAP, 12 HELYSZÍN, 48 SZERVEZET, 102 PROGRAM

A szakmai rendezvények, előadások és egyéb programok főként a belvárosban, a Széchenyi téren, a fesztivált koordináló Civil Közösségek Házában zajlanak majd.

A programsor egy nemzetközi – de online is követhető – konferenciával startol a nulladik napon, szeptember 23-án. A konferencia mellett persze lesznek még programok. Délután 14 órakor a Mosolymanó Egyesület várja a kicsiket és nagyokat a Maléter Pál úti közösségi kertben, ahol az érdeklődők fűszernövényekről, gyógynövényekről, őszi terményekről tanulhatnak, de lesz tök faragás, kukorica morzsolás, dió törés is.

A Ciszterci Nevelési Központ Kollégiumában 18 órától megy majd a „Fantáziából valóság, avagy elkerülhető a klímapara?” című beszélgetős előadás, amelyen többek között arról lesz szó, hogy hogyan hathat az éghajlatváltozás egy mai fiatal életpályájára, hogyan élik meg a közösségek és az egyének az éghajlatváltozást, illetve hogy kinek, mit, hogyan és mikor kell megtennie, hogy az éghajlatváltozást növekedési lehetőségként kezeljük.

Szintén 18 órakor a Zöld-Híd Alapítvány Öko-Kuckó Oktatótermében a „2700 BC – Vučedol felfedezése” című játékot ismerhetik meg a kis- és nagyobb iskolások. Az együttműködésre ösztönző társasjáték résztvevői játékos formában ismerhetik meg az őskori közösségek életét:

„A csapatok feladata a vučedoli kultúra egy-egy településének felépítése és fejlesztése hat generáción (azaz hat körön) keresztül. A játék folyamán a résztvevők találkoznak azokkal a történeti tényekkel és hiedelmekkel, melyeket a régészeknek köszönhetően ismerünk. Ugyanakkor a saját „új világ” megalkotása a játékosok kreativitásától függ. Az egyes csapatok által kitűzött célok csak akkor érhetők el, ha a közösség egészének céljai is megvalósulnak. Ha a csapatok és az egyes csapattagok közti együttműködés hatékony – azaz a települések jövője fenntartható – különböző jutalmakat, a kor relikviáit szerezhetik meg. Az egyes falvak központi szerepet vívhatnak ki maguknak különböző kategóriákban, így a társadalom, gazdaság, hitvilág és a hadviselés területén” – ál a játék leírásában.

A nulladik nap zárásaként jön a Kisház Akusztik „Péter és a falka” című koncertje sok akusztikus feldolgozásdallal, este 19 órakor a Civil Közösségek Házának szabadtéri színpadán.

Szeptember 24-én a fesztivál első napja már reggel 8-kor startol a programokkal, a hivatalos megnyitó pedig reggel 9-kor lesz a Széchenyi téren.

Ahogy azt korábban megírtuk, az idei eseménysor öt témakör köré épül:

  • Pécs és Baranya értékei – Közösségek, kultúra és értékek kapcsolata
  • A fenntarthatóság tanulása – Környezet, település és közösség kapcsolata
  • Tanuló szervezet és szervezeti tanulás – Munka, teljesítmény és képességek kapcsolata
  • Intergenerációs és interkulturális együttműködések tanulása a sérülékeny társadalmi csoportok irányában – Önkéntesség, befogadás és segítség kapcsolata
  • A tanulás tanulása egyén és közösség összefüggésében, a koronavírus-pandémia idején – Tanár, tanuló és közösség kapcsolata

A FESZTIVÁL ÖSSZES PROGRAMJA ITT TALÁLHATÓ.

Hirdetés