Tudás vagy a papír számít?

Ha mentálisan érettek vagyunk, mehetünk bárhova - jó pénzért

Az alapfokúnál is könnyebb, A2-es szintű nyelvvizsgát vezet be az Emberi Erőforrások Minisztériuma, melyet elsősorban a szakiskoláknak ajánlanának majd. Vajon itthoni vagy külföldi munkavállaláshoz elegendő lesz ez a nyelvtudás?

hirdetés

A nyelvvizsgáztatásról szóló rendelet módosításából kiderül, hogy az alapfokú, a középfokú, valamint a felsőfokú nyelvvizsga mellett ezentúl A2-es szinten is meg lehet szerezni az államilag elismert bizonyítványt.

Sajtóhírekből kiderült, hogy már másfél éve tervezi az erőforrás-minisztérium az alapfokúnál is könnyebb vizsgaszint elfogadtatását, amit szakiskoláknak ajánlanának elsősorban. Azonban a nyelvoktatási stratégia szerint az A2-es nyelvtudás a külföldi munkavállaláshoz nem elegendő.

– Hogy van-e valakinek nyelvvizsgája vagy nincs, nem számít a külföldi munkáltatóknál, a nyelvtudást nézik, amit egy elbeszélgetés során értékelnek – fogalmazott Feleki Attila, a HR-Rent Kft. ügyvezetője. – Szakmunkások esetében szakmaspecifikus tudás szükséges, azonban van ahol teljesen felesleges beszélni, mert olyan a munkakör.

Például egy pincér vagy felszolgáló esetében elengedhetetlen a nyelvtudás, viszont egy lakatosnak is tudnia kell kommunikálni az adott nyelven, ugyanis munkája során felmerülhetnek kérdések, észrevételek.

Feleki hozzátette, évről évre jobban ragaszkodnak a tudáshoz a munkáltatók, azonban a papír nem szükséges, és korántsem biztos, hogy használható nyelvtudás van mögötte.

külföld1
A tudás fontos, nem a papír…

Magyarországon is számos olyan munkaterület van, ahol nap mint nap aktívan kell beszélni legalább egy idegen nyelven. Nyelvvizsga-bizonyítványt nem minden esetben kérnek a munkavállalótól, de egy elbeszélgetés során kiszűrik, mennyire tudja használni az adott nyelvet az illető.

– Mikor jelentkeztem a recepciós állásra, az interjú alatt egyszer csak átváltottak angolra a munkáltatók, tehát nem a papír kellett, így mérték fel, hogy megállnám-e a helyem a pult mögött – magyarázta Seres Vivien, a Millenium Hotel volt recepciósa. – Sok külföldi vendég járt a szállodába, így elengedhetetlen volt akár az angol. Szerintem az A2-es szint nem sok mindenre elég.

Halmosi Ákos, a kulfoldimunkavallalas.hu operatív vezetője tíz éves tapasztalatra építve elmondta, nem szabad nyelvtudás nélkül külföldre menni. Véleménye szerint az A2-es szint elegendő lehet egy gyárban, azonban a későbbi előrelépés reményében magasabb tudás kell.

nyelvtanulás
Biztos és használható nyelvtudásra van szükség

– A papír csak Magyarországon számít, külföldön nem – tette hozzá Halmosi Ákos. – Kint meghallgatják, megnézik, mit tud az ember és ezt követően döntik el, hogy alkalmazzák-e vagy sem. Én mindenkinek azt javaslom, amennyiben szeretne külföldre menni, a lehető legjobb nyelvtudással tegye azt meg, így jobb fizetésre és jobb körülményekre is számíthat.

A pécsi Schuller Eh’klar Kft. összesen 26 főt foglalkoztat, hat alkalmazott minimum egy idegen nyelven beszél, de többen vannak, akik kettőn is.

– Nálunk a nyelvtudás több szempontból is fontos, mivel cégünk osztrák tulajdonban van és számos külföldi beszállítóval állunk kapcsolatban – mondta Osváth Gergő, beszerző – A nyelv ismerete és biztos használata a fő, így ez az új nyelvvizsga szint mondhatni lényegtelen.

  • Kispofa

    Orbánisztánban a nyelv hossza és ügyessége számít a előrejutásban, nem a tudás.