A Pákolitz utcába viszik át a belvárosba tervezett bölcsődefejlesztést

400 millió forintból fog megújulni és bővülni a Pákolitz utcai bölcsőde, a környékbeli családok örömére – az eredetileg belvárosba tervezett uniós fejlesztés áthelyezését a kihasználtságbeli különbségek és az épületek állapota indokolta.

Az előző városvezetés eredetileg a Nagy Lajos király úti Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tagóvodájára nyert el támogatást, amelyből egy bölcsődét is kialakítottak volna. Auth István, a térség DK-s önkormányzati képviselője szerint az intézmény 70-80 százalékos kihasználtságú, így a bővítés inkább egy olyan helyen szükséges, ahol nagy a túljelentkezés.

– A pályázat rugalmassága szerencsére lehetővé teszi, hogy más bölcsődére is fel lehessen használni a támogatást, így esett a választás a Pákolitz utcai bölcsire. Ott igény van egy nagyobb kapacitású bölcsőde kialakítására, ráadásul elég rossz állapotú az épület is.

Alapvető átalakításokra lesz szükség

Hozzátette: a körzetében egy másik óvoda és bölcsőde felújítása is zajlik, a Köztársaság téren. Itt a teljes rekonstrukcióra írtak ki pályázatot, a munkálatok már folyamatban vannak, és akár szeptemberre el is készülhetnek az egymás melletti intézmények.

A Pákolitz utcai bölcsőde Hencsei Zsolt jobbikos önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, ő is beszámolt a fejlesztés szükségességéről.

Elmondta, miután a városvezetés felmérte a helyzetet a bölcsődék körében, látta, hogy a Pákolitz utcai intézményhez elég régen nyúltak már hozzá.

Bővíteni is fogják a bölcsődét a tervek szerint

– Nem csupán az épület állapota, a kihasználtság tekintetében is vannak gondok – sok családnak a városba kell bevinnie a kisgyermekeket.

A 400 millió forintos uniós támogatásból nem csak egy teljeskörű, külső belső felújítást végeznek el a nyílászárók cseréjétől egészen az energetikai korszerűsítésig, hanem új férőhelyeket is alakítanak ki – pontosan 12 darabot.

– Ebből a lépésből is látszik, hogy a különféle frakciók képviselői között jó a kapcsolat, segítik egymást az ehhez hasonló helyzetekben – tette hozzá.