A Papucs nem nyit ki, a Rózsakert viszont igen!

A Papucs borozó már nem nyit ki újra, a Rózsakert viszont nevéhez illő funkciót kap, és felújítják a mellette álló romos épületet is. Alaposan átalakul a Janus Pannonius utca egy része.

hirdetés

Ha valaki végigsétál a Janus Pannonius utcán, bizonyára meghökken a 8-as számú épület előtt: a belvárosi ház ugyanis gyakorlatilag romos, az ablakai kitörve, és olykor régi ajtókkal vannak betámasztva, hogy illetéktelenek ne másszanak be.

A ház azért is szúrhat könnyen szemet, mert a közelében több épület is megszépült az elmúlt időben, például közvetlen szomszédja, a Máltai Szeretetszolgálat pécsi központja vagy épp majdnem szemben a Csontváry Múzeum. A Janus Pannonius utca 8. egyébként Horvát Olivér Adolf ciszterci szerzetes, Széchenyi-díjas botanikus lakhelye volt egykor.

janus utca, hl02
Ez a belvárosi épület is megújul

A kisebbik lakatfal melletti épület azonban már nem sokáig marad így. Mint az épület tulajdonosától, a Pécsi Egyházmegyétől megtudtuk, jelentős felújítást terveznek a területen, amelyre a püspökségnek a szükséges anyagi fedezete is megvan. Az épület tervei idén őszre készülhetnek el, a kivitelezés 2018-ban folyhat. A püspökség közölte, a tervek szerint az Egyházmegyei Könyvtár és a Keresztény Örökség Kutató Intézet kap majd helyet a belvárosi épületegyüttesben.

papucs, hl01
A Rózsakert park lesz, alatta turisztikai egységek nyílnak

Az épület melletti Rózsakert, amely a hetvenes-nyolcvanas években népszerű kerthelyiséges szórakozóhelyként működött, visszakapja nevéhez illő funkcióját, és ténylegesen rózsákkal, dísznövényekkel beültetett, látogatható kert lesz.

papucs1
Az egykori Papucs borozó belülről – már nem nyit ki

Az elmúlt időszakban többször is szárnyra keltek hírek arról, hogy újra megnyithat a Papucs, hivatalos nevén a Káptalani Borozó. Az egykori legendás hely jelenleg is zárva van, és kocsmaként már biztosan nem is nyit ki újra. Az átfogó átalakítás után ugyanis a Rózsakert alatti egységek az egyházmegye turisztikai céljait szolgálják, idegenforgalmi jellegű helyiségek nyílnak majd.