A pécsi csúcslaborból kerülnek majd ki a jövő tudósai

„A diákok kellő kíváncsisága nélkül nem halad előre a tudomány” – ez lehetne a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma új természettudományos laboratóriumának szlogenje, legalábbis a 300 millió forintos fejlesztést záró esemény tanulsága mindenképp ez.

hirdetés
Uránia Mozi

Október 20-án hivatalosan is véget ért egy nagy fejezet a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának életében, de ezzel együtt egy új szakasz is megnyílt az intézmény működésében. Befejeződött ugyanis az a 300 millió forintos uniós fejlesztési projekt, melynek keretében a középiskolában egy tejesen új, korszerű, fizika, kémia, biológia és földrajz oktatását segítő labort hoztak létre. Az új helyszínen azonban nemcsak az intézmény tanulói öregbíthetik a Nagy Lajos gimi kiemelkedő tudományos eredményeit, hanem tíz másik suli diákjai is kísérletezhetnek itt.

A projekt záróeseményén Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy nagy szükség van ma az ilyen és ehhez hasonló – tudományos életpályára ösztönző – iskolai kezdeményezésekre, ugyanis az évek során a különböző munkavállalási és pályaválasztási trendeknek köszönhetően a természettudományos szakterületen továbbhaladni kívánó kis- és nagyobb diákok száma egyre csak csökken.

Kiemelte, hogy a 327 éve működő Nagy Lajos Gimnázium komolyan és tudatosan küzdött a laboratórium megvalósításáért, ami azért üdvözlendő, mert így a gimnázium a tudományos képzés utánpótlását is megoldotta. A polgármester végezetül hangsúlyozta: fontos, hogy a labor sok-sok éven keresztül tudjon működni, hogy a természettudományos képzés iránt érdeklődő diákok minél nagyobb számban kerüljenek ki Pécsről.

A kíváncsiság a legfontosabb
A kíváncsiság a legfontosabb

Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem természettudományi karának dékánja beszédében elmondta, hogy az igazi munka a projekt lezárásával kezdődik, hiszen a középiskolai csúcslabort hosszú éveken keresztül működtetni kell. Ahhoz pedig, hogy egy ilyen tudományos tér beváltsa a hozzá fűzött reményeket, a gyerekek folyamatos, csillapíthatatlan, egységes kíváncsiságára van szükség, hiszen minden nagy találmány vagy kutatás mögött a tudósok tudásszomja áll.

A Nagy Lajos Gimnázium saját készítésű tankönyvei
A Nagy Lajos Gimnázium saját készítésű tankönyvei

A jövő tudósai pedig akár a Nagy Lajosból is kikerülhetnek, hiszen többek között ez is a célja a labornak – hogy a felkeltse a diákokban a felfedező kutatókedvet.

Dobosi László, a Nagy Lajos Gimnázium igazgatója beszédében elmondta, hogy a hosszú és kemény munka, melyet a labor létrehozásába fektettek, már most az intézmény javára vált, ugyanis amellett, hogy a gimnázium tanárai és diákjai a kutatások új szakmai és tanulmányi szintjére léphetnek, több természettudományos tantárgyhoz kapcsolódó tanári segédletet, munkafüzetet, és tankönyvet is megalkottak már a labornak köszönhetően.

A labort testközelből is meg kell ismerni
A labort testközelből is meg kell ismerni

Ez pedig azt jelenti – folytatta –, hogy a gimnázium diákjainak tudományos kíváncsisága nem csappan. Sőt, a modern labornak hála a korszerű technikai eszközökkel a diákok sokkal lelkesebben mélyülnek el a kutatásaikban és tudományos munkáikban.

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A formula amit használni kívánt az a “városban”. Biztos csak szeleburdiságból és virtusának sajátossága miatt maradt le az a rag:)

  2. Ezek lennének a jövö tudósai? 🙂 Ne röhögtess már 🙂 LOL Ezek szellemi toproncsok, akik csak felemésztik a pénzt.Nincs elég szegény ember a városba? Nekik kéne adni azt a pénzt amit szakbarbárok képzésére fordítotk

Comments are closed.