Létkérdés lesz a pécsi egyetemnek

650 év, szép kor!

Négy kategóriába sorolná a kormány a felsőoktatási intézményeket, ezek határoznák meg a finanszírozást, és hogy milyen képzéseket folytathatnak az egyetemek és a főiskolák. A Pécsi Tudományegyetemnek létkérdés lesz a „nemzeti” kategória. 

hirdetés

Magyarországon alapvetően sok, összesen hetven felsőoktatási intézmény van, a kormány valószínűleg ezért döntött úgy, hogy jelentős különbségeket tenne ezek finanszírozásában, így leépítésre vagy átalakításra kényszerítenék a nem színvonalas képzéseket nyújtó egyetemeket, valamint főiskolákat.

Emellett nemzeti tudományegyetemek, szakfőiskolák, helyi és kistérségi főiskolák, illetve szakegyetemek kategóriába sorolná az intézményeket, melyek alapján meghatároznák a finanszírozási formát, valamint hogy milyen képzéseket indíthatnak az iskolák.

Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta: a Felsőoktatási Kerekasztal megállapodása szerint szeptember második feléig kell elvégezni a besorolási döntéseket, hogy a szükséges törvénymódosítás még ősszel megszülethessen.

Sajtóinformációk szerint a kategóriákba történő besorolás alapvetően a finanszírozás tekintetében lett volna jelentős, azonban kiderült, hogy valójában feladatmegosztásról és struktúraátalakításról lesz szó, ami különösebben nem befolyásolja a pénz elosztását. A hírek arról is szóltak, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal az intézményeken belül kategorizálná az egyes karokat is, melynek megfelelően kapnák a támogatásokat.

– A Pécsi Tudományegyetem számára létkérdés a nemzeti tudományegyetemi minősítés, és minden szempontból meg is felel az elvárt kritériumoknak: nagyszámú tudományterületen működik, jelentős kutatási eredményekkel, tudományos potenciállal rendelkezik – hangsúlyozta Bódis József.

A pécsi egyetem fejlődése egyébként az University Ranking by Academic Performance, a világ 28 ezer egyeteméről készített rangsorának legfrissebb listáján elért 794. helyezésén is látszik, az elmúlt években ugyanis a 800-ba sem sikerült bekerülnie a PTE-nek.

– Az említett tények alapján én azt gondolom, sem a hallgatóinknak, sem az oktatóinknak nincs félnivalójuk a várható átsorolástól – fogalmazott Bódis.

Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az olyan egyetemek, mint a pécsi vagy akár a debreceni és a szegedi, melyek több karral rendelkeznek, szerencsés helyzetben vannak. Hiszen így, intézményen belül az anyagilag jobb helyzetben lévő karok segíteni tudnak az adott esetben hátrányosabb helyzetűeknek.