A pécsi fiatalok lelkesebbek

Összesen csaknem másfél ezer pécsi vesz részt a hétvégén az őszi nagytakarításban, de az imponáló számot kevesli a szociológus. Szerinte a magyarok befordultak és emiatt kerülik a közösségi összejöveteleket is. Vannak azonban, akik simán csak lusták: bár sokak szerint „kevés a tisztaság”, megmozdulni viszont csak kevesen akarnak. 

hirdetés

– Nézze meg ezt a foltot itt! Ez hétfő óta itt van, senki nem takarította fel – mutat a buszmegállóban egy gyanús, vélhetően a hétvégi buliból visszamaradt nyomra egy negyven körüli férfi. Egy asszony szerint „kevés a tisztaság” a városban, és már mondja is a Jókai utcát, ahol szerinte zacskókban áll a szemét az út szélén – a saját szemével látta.

Cigarettacsikket pöccintő alig huszonéves a belvárosban. Szerinte a buszmegállók koszosak,  de ő zárat szereltetne a kukára, mert azt mondja, zavaró, ahogy a hajléktalanok matatnak a szemétben.

Három különböző példa, mégis közös bennük, hogy egyikük sem ér rá résztvenni a hétvégi nagy várostakarításban, amely lényegében egy közösségi program. Ami nyugaton jól bevált és működik, az nálunk még egyelőre döcög, bár tény, összesen csaknem másfélezer pécsi érzi úgy, maga is tenni akar a város tisztaságáért.

– Sok mindent lehet mondani a magyar és a pécsi társadalomra, de hogy ne ismerné, mi az a közösségi munka, azt nem. A rendszerváltás előtt és után is jelentős volt a civil élet, ám mára egyre inkább, s a lehető legszűkebb értelemben, befelé fordulóakká váltak az emberek – mondja Tistyán László szociológus.

Szerinte ma már alig valaki akar tenni a közösségért, ahol él.

– Ennek többek között az az oka, hogy az emberek elkényelmesedtek, ellustultak. Emellett például a takarítás tekintetében nem látják a befektetett energia közvetlen hasznát. Egy szülőt például egyszerűbb rávenni arra, hogy segítsen kipofozni az óvoda játszóterét, mint arra, hogy lapátolja el a havat a panelháza körül – magyarázza Tistyán.

A várostakarítást ezúttal is a BIOKOM koordinálja. A cég illetékese szerint, ha jobb az idő, nagyobb a lelkesedés is.

– Tavasszal több cég és magánszemély vett részt az akcióban. Akkor félezer ember, s nyolc társaság volt jelen, most viszont csak két cég és háromszáz ember vesz részt rajtunk keresztül  a közösségi programon – mondja Lóczi Szidónia.

A felnőtteknél sokkal aktívabbak, ezért a leglelkesebb önkéntesek a pécsi fiatalok, akik mintegy 900-an szedték a szemetet pénteken Pécsen. Szerintük nemhogy ciki, de menő, ha iskoláik környékét rendbe szedhetik!

A témához kapcsolódó videó-riportot az Abszolút Videó rovatban nézheti meg egy rovattal lejjebb!