A pécsi gyermekvendéglátás országos példa

A minap adták át a Nevelési Központ megújult menzáját, ahol naponta 1300-an étkeznek felnőttek és gyerekek. Az Országgyűlésben is téma lett a városi közétkeztetés. 

hirdetés

csizi opeti11

A Nevelési Központ menzáján 30 éve nem volt felújítás, eljárt felette az idő,  retro hangulatot árasztott, de mára 21. századi dizájnnal és minőséggel várja az ott étkezőket a közelmúltban befejezett beruházásnak köszönhetően.

– Önmagában azonban kevés lenne egy felújított étteremnek örülni és arról az országgyűlésben beszámolni, hiszen ez olyan lenne, mint amikor egy üzlet kirakatát kicsinosítják, viszont a raktárban az enyészet az úr – mondta felszólalásában Csizi Péter.  A pécsi közétkeztetésben pedig három évvel ezelőtt, a korábban megörökölt közétkeztetési szerződés lejárta után Páva Zsolt polgármester javaslatára vizsgálták meg a közétkeztetés technikai hátterét, feltételeit.

– Ha a most felújított étteremben retro hangulat volt, akkor a konyhákban világháborús körülmények uralkodtak, sőt a minőség is olyan volt – közölte a képviselő. – Már az új közbeszerzési kiírásban is kötelezővé tettük, hogy fel kell újítani a konyhákat, modern higiéniai elvárásoknak megfelelően kell a gyermekekre főzni. A pécsi közétkeztetési cég konyhái így ma már példaértékűek, nyugat-európai színvonalúak.

Csizi Péter szerint azonban önmagában kevés az, ha modern eszközökkel, költséghatékonyan főznek, ha az ételek minősége, ízvilága nem megfelelő. Az ízlések nagyon eltérőek, ezért arra lehet törekedni, hogy milyen alapanyagot használjanak fel. Pécsett ezért a közétkeztetés közbeszerzési kiírásában már kötelezővé tették azt, hogy többségében magyar, és lehetőleg helyi termékből főzzenek.

A képviselő közölte: a változásokkal a pécsi közétkeztetés évekkel megelőzte azt szemléletváltást és iránymutatást, ami szeptembertől az országban kötelező lett.

– A közétkeztetésről szóló rendelet számos pontjához a pécsi minta szolgáltatott példát, az elmúlt két év pécsi tapasztalatait több  önkormányzatnál hasznosítják, törekszenek arra, hogy helyi, friss terméket adjanak a gyermekeknek – emelte ki. – Pécsen immár a közétkeztetést felváltotta a gyermekvendéglátás szemlélete.