A pécsi hősök, akik miatt tisztul a város

A környezettudatos életmódé, a környezetbarát fejlesztéseké volt a főszerep ezen a héten az Árkád bevásárlóközpontban. Az Ökováros Hét zárásaként pénteken kiosztották az Élet Fája 2016. évi díjakat, amelyet azok kapnak meg, akik a legtöbbet tették Pécs zöld fejlesztéseinek érdekében.

hirdetés

Akik ezen a héten jártak a pécsi bevásárlóközpontban, azok biztos nem mentek el amellett a hatalmas makettváros előtt, amit a környezettudatosság jegyében állítottak fel. A hatalmas ökováros jelzi azt a célt, amelyet a városvezetés maga elé tűzött, s amit mindannyian szívesen látnánk a valóságban is.

Őri László alpolgármester a díjátadón elmondta, a város pályázata az Európa Zöld Fővárosa címre egy tudatos tervezési folyamatot indított el, amelynek még nagyon az elején járunk. Számunkra nem a cím viselése az igazi cél, hanem az az út, amely odáig vezet, tele fejlesztéssel. Erre jó példa a biomassza erőmű, vagy az óriási napelempark.

árkád ökováros díjátadás
Rezesbanda műsorával köszöntötték a díjazottakat

– Míg jó pár évvel ezelőtt csak néhány tucat fát ültettek el évente, ma már évről évre egyre többet, sikerült azt a számot megtízszereznünk, megszázszoroznunk. A fásítás kiemelten fontos, hiszen a közelmúltban is tapasztalhattuk, hogy a légszennyezettség komoly problémát jelent – mondta.

Őri szerint kulcsfontosságú, hogy ezekbe a folyamatokba civil pécsieket, iskolásokat, óvodásokat is bevonjunk, hiszen közös feladatunk, hogy gondoljunk a jövő generációkra.

Magánszemélyként Berghauer Tibort díjazták, a Berghauer-növénygyűjtemény alapítóját, aki feleségével együtt Pécsbányán egy különleges magánarborétumot működtet, már hosszú évtizedek óta.

ökováros díjátadás árkád
Berghauer Tiborné férjével egy gyönyörű arborétumot gondoz Pécsbányán

A civil szervezetek közül az Ökováros-Ökorégió Slapítvány kapott oklevelet. Az alapítvány rengeteget tett a pécsiek figyelmének természetvédelmére való felkeltése érdekében, programok, játékos vetélkedők pályázatok iskoláknak, óvodáknak. Az aktuális kiállítást is ők szervezték.

Az intézmények kategóriájában pedig az az iskola kapta meg az Élet Fája díjat, amely Pécs fásítása érdekében a legtöbbet tette: a Köztársaság téri Általános Iskola.

ökováros díjátadás árkád őri
Őri László a Köztársaság téri Általános Iskola diákjaival