A pécsi hősre emlékeztek a Széchenyiben

Kovács Béla pécsi kisgazda politikus munkásságát méltató emlékszobát rendeztek be a pécsi Széchenyi Gimnáziumban, a különleges emlékhelyet csütörtökön adták át.

hirdetés

A Patacson született egykori kisgazda politikus, Kovács Béla tiszteletére rendeztek be emlékszobát a Széchenyi Gimnáziumban, a helyiséget csütörtökön adták át. Őri László alpolgármester köszöntőjében emlékeztetett, a magyar országgyűlés február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította, 1947-ben ugyanis e napon hurcolták el a Szovjetunióba az elveiért, a demokráciáért a totális elnyomással szemben is kiálló pécsi politikust.

kovács béla, hl04
Őri László nyitotta meg az emlékhelyet

A tárlat Kovács Béla életének főbb részleteit mutatja be. Őri László a gimnazistáknak azt hangsúlyozta: a kommunista elnyomás a világban 100 millió embert nyomorított meg, a fiatalok azonban még találnak olyan túlélőket, akik e kor szörnyűségeiről be tudnak számolni. Az alpolgármester arra kérte a fiatalokat, beszéljenek az idősekkel, ismerjék meg a kor mindennapjait.

Őri László azt is elmondta, Kovács Béla patacsi szülőházát a pécsi önkormányzat megvásárolta, Hoppál Péter kulturális államtitkára közbenjárására az állam 45 milliós támogatással segíti, hogy emlékhelyet alakítsanak ki. A cél az, hogy minden pécsi iskolás megismerhesse a politikus életútját. Őri László úgy fogalmazott: az életben szükségünk van példaképekre, Kovács Béla pedig olyan mércét jelent, amely mindannyiunk számára igazodási pont lehet.