A pécsi LMP nem kér az atomtemetőből

Újabb atom-sajtótájékoztatót tartott a pécsi LMP a bodai atomtemető, az uránbánya esetleges újranyitása és a paksi atomerőmű bővítése kapcsán, ezúttal az atomerőműveket építő orosz Roszatom cég pécsi konferenciájának apropóján.

hirdetés

„Fel kell bontani az Orbán–Putyin atompaktumot!” címmel tartott sajtótájékoztatót a pécsi LMP november 6-án az atomerőművek építésével foglalkozó orosz cég, a Roszatom nemzetközi atomenergiai konferenciájának helyet adó Kodály Központ előtt.

A sajtótájékoztatón Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője elmondta, hogy „szimbolikus” az, hogy a cég Pécset választotta a véleménye szerint eltitkolt, vagy legalábbis nagyon későn nyilvánosságra hozott konferencia helyszínéül, hiszen a paksi atomerőmű bővítése mellett az atomenergia felhasználásának „két piszkos vége” is érintheti Pécset: az egyik az uránbányászat újraindítása, mely szerinte a város lakott területei alatti területeket is érinti, a másik pedig egy nukleáris hulladéktároló lehetséges, Pécshez közeli helyszínének kutatása.

Hohn Krisztina, Keresztes László Lóránt és Kóbor József

– Azért is Pécs lett ennek a konferenciának a helyszíne, mert feltételezhetjük, hogy van valamiféle titkos háttéralku, mely Magyarország kormánya és az orosz cég között köttetett, és mely összekapcsolja a paksi bővítést, az uránbánya újranyitását és az atomtemető projektjét. Tudjuk azt, hogy ezt a minimum 4 ezermilliárdos projektet a magyar kormány odaadta az orosz félnek, azt állítva, hogy csak az oroszok alkalmasak arra, hogy új atomerőmű-blokkokat építsenek. Jól látható azonban, hogy az oroszok eddig még a terveket is képtelenek voltak elkészíteni. Azért kell tehát dolgozni, hogy ezt a paktumot fel lehessen bontani – mondta a párt frakcióvezetője, majd kitért arra, hogy a pécsi uránbányászat környezetkárosító hatásainak elhárítása 30 milliárd forintba került. Hozzátette, hogy az október 13-a után felállt közgyűlés elé fognak terjeszteni egy olyan határozati javaslatot, melyben „Pécs kimondja, hogy nem kér az uránbányászatból és az atomtemetőből”.

„Pécs nem kér az uránbányából”

Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője elmondta, hogy a Roszatom Kína mellett a világ egyetlen olyan cége, amely atomerőműveket épít és értékesít. A bodai atomtemető kérdésére térve elmondta, hogy a probléma az, hogy ez az egyetlen hely, amelyet a kormány erre a célra kiválasztott.

– Nyoma sincs a város távlati terveiben annak, hogy Pécs a nukleáris lánc kezdetével és a végével, az uránbányával és az atomtemetővel számolna. Ezért magától értetődő, hogy az új városvezetés elé is be fogjuk terjeszteni azt a szándékunkat, hogy Pécs nyilvánítsa ki, mindebből a pécsiek nem kérnek. Bízom benne, hogy az új önkormányzati többség ezzel egyet fog érteni.

Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője mindehhez hozzátette, hogy az emberek félnek az atomtemetőtől és rettegnek az uránbánya esetleges újranyitásától. Ezért – folytatta – fontos az, hogy ezekről a projektekről részletes tájékoztatást kapjanak az érintett és az azokhoz közel eső területek lakói.

hirdetés

Hirdetés