A pécsi MSZP ellenzéki szövetséget akar fideszesekkel is!

Feloszlatnák a pécsi közgyűlést

Az MSZP pécsi vezetői a város önkormányzatának feloszlatását, Páva Zsolt polgármester lemondását vagy leváltását, valamint egy ellenzéki szövetség megalakulását kezdeményezik, nem is akármilyet. 

hirdetés

A pécsi önkormányzat feloszlatását kezdeményezik és Páva Zsolt polgármester lemondását követelik az MSZP pécsi és megyei képviselői – jelentette be pénteken, a Város Napján rendezett ünnepi közgyűlés előtt a Zsolnay Kulturális Negyedben Gulyás Emil, a szocialista párt pécsi elnöke.

Hozzátette, bízik abban, hogy a pécsi ellenzéki pártok és néhány fideszes képviselő is csatlakozik kezdeményezésükhöz. Az így létrejött ellenzéki szövetségnek (melynek nem lenne tagja a Jobbik) a célja az lenne, hogy ellenőrizni tudják a városvezetés munkáját.

Feloszlatnák a pécsi közgyűlést

Ennek oka az, hogy az MSZP szerint nem demokratikus, törvénybe ütköző a napokban megalakult városi stratégiai döntéshozó testület létrejötte. Ha Páva Zsoltot sikerül leváltaniuk, vagy ha a polgármester lemond, közös megegyezéssel indítanának egy jelöltet a polgármesteri posztra. Azt, hogy kit, egyelőre nem tudják.

Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője a Csizi Péter országgyűlési képviselő által bejelentett testület létrehozása kapcsán elmondta, hogy a testület megalakítása szerinte is törvénytelen módon történt, valamint úgy véli, a város problémáit ezzel nem fogják tudni megoldani a városvezetők, akiknek a hibája az, hogy Pécsre ma olyan „zsáktelepülésként” néznek az emberek, ahonnan elvándorolnak az emberek és a vállalkozások.

Az eseményen Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője elmondta, hogy a pécsi egyetem az elmúlt évek során „áldozatul esett” a kormány oktatáspolitikájának. Ezt azzal indokolta, hogy míg 2010-ben több mint 30 ezer hallgatója volt a PTE-nek, addig jelenleg 20 ezer. Kiemelte, hogy 2018-ban kezdeményezni fogják az egyetemi kancellárok (akiket kápóknak hívott) eltávolítását, és segíteni fogják az egyetemeket abban, hogy visszanyerjék autonómiájukat. A PTE 24 milliárd forintos jövőbeni fejlesztéséről ezt követően azt mondta, hogy az egy olyan túlárazott Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozás, amit nem tud felvállalni az egyetem.