Ezért ülünk a dugóban

Vezetés közbeni hőguta - kerüljük el!

Szemléletes animált kép mutatja meg, mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindenki letenné az autóját és a tömegközlekedést választaná. A Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület referense, Pék Patrik szerint ugyan sokat javult a buszos helyzet Pécsen, de még nem makulátlan.

hirdetés

transportation

Bár az Egyesült Államokban készült a gif, és Pécsett már régóta nem csenget a villamos, ám mégis jól példázza a pécsi viszonyokat is. A hétköznapi tapasztalatok szerint elmondható, ma tíz autóból nyolcban csak egy ember ül, öt személlyel futó kocsival csak elvétve találkozni. Az animált kép megmutatja a környezetvédelmi és egészségvédelmi okból is kívánatos állapotot, avagy mi történne, ha mindenki átszállna szépen valamelyik tömegközlekedési eszközre.

A Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület referense, Pék Patrik elmondta, az elmúlt időszakban sokat javult a helyzet a városban, de azért még mindig előfordulnak késések, azaz nem hibátlan a tömegközlekedés.

– Nyilván járatritkítással nem lehet az embereket visszaszoktatni a buszokra, alapvetően azt várják el az emberek, hogy kevesebbet kelljen várniuk, tisztábbak legyenek a buszok, pontosan járjanak – emelte ki. – Nem mellékes az sem, ha normális az utastájékoztatási rendszer, valamint elérhető áron kínálják a szolgáltatást.

Az egyesület szakreferense szerint az a tapasztalatuk, hogy az emberek amíg bírják, addig megpróbálják kifizetni az autót, de ha versenyképes – értsd: olcsóbb, gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb – lenne a tömegközlekedés, akkor talán átülnének a buszokba. Addig viszont nagyon nehéz átszoktatni erre őket.

Öröm lenne az éjszakai buszozás
Öröm lenne az éjszakai buszozás

– Pécsett ennek korábban az volt az akadálya, hogy rengeteg probléma akadt a kimaradó járatok miatt, az új buszokkal már járatsűrítésre is van lehetőség a Tüke Busznál, és a cél az, hogy minden peremkerületre minimum húsz percenként járjon busz a hétköznapokban – magyarázta Pék Patrik.

Ugyanakkor az is tény, hogy Pécs szerkezete miatt a családi házas övezeteknél sok száz métert, akár 1 kilométert is gyalogolni kell a buszmegállóig, ezt viszont sokan nem vállalják be. A vizsgálatok kimutatták: ha csúcsidőben kb. 10 percenként járnának a buszok a törzsvonalakon, az már elég vonzó lenne ahhoz, hogy messzebbről is megközelítsék az utasok a járatokat. Pék szerint éppen ezért a Tüke Busznál várhatóan a mecsekoldali buszokat is sűrítik majd.

Az éjszakai járatok viszont tarolnak Pécsett. Jelenleg tízszer annyian utaznak ezeken, mint korábban – jegyezte meg Pék Patrik. Ennek viszont a taxisok nem örülnek maradéktalanul.

A Volán Taxi ügyvezetője, Kovács József azt mondta, hogy az éjszakai buszok bevezetése óta, ha nem is drasztikusan, de érezhetően visszaesett a forgalmuk.

Ilyen lesz a jövő szuperbusza?
Ilyen lesz a jövő szuperbusza?

 • MZ/X

  Utaztam tömegközlekedéssel és köszönöm nem kérek belőle! Rozogák a buszok a menetrend katasztrófa és a büdös embereket sem bírom! Ja és olcsóbban kijövök autóval! Nem hogy olcsóbb hanem kényelmesebb és nem kell még gyalogolnom pláne ha veszek valamit! A volán a luxus nem a 4kerék! Aki tömegközlekedéssel akar járni annak egészségére de engem nem kell megpróbálni rádumálni sem! Úgy gondolom mindenki el tudja dönteni és egy cikk vagy egy felhívás nem változtat semmit! Majd ha úgy látom hogy olcsóbb mint az autó és meg van szervezve a menetrend és kényelmes klímás buszok vannak akkor majd talán azt választom!

 • Laci

  Azért lett sikeres az éjszakai járat, mert már nem kell külön jegyet venni rá, hanem jó a bérlet.

  Mindemellett, az elmúlt évek legnagyobb sikere a buszközlekedés reformja. Sokkal jobb menetrenddel, az új buszoknak köszönhetően kényelmesebben lehet igénybe venni ezt a szolgáltatást! Gratulálok a Tüke busz illetékeseinek, Pék Patriknak és mindenkinek, aki részt vett ebben a munkában. Természetesen még mindig van mit javítani, fejleszteni, de végre ennek van egy elfogadott, teljesíthető koncepciója.

 • japersze

  Azért van tömeg az éjszakai járaton mert televan ingyenutazó cingókkal meg részeg diákokkal az északai 2 busz.

 • Fecóka

  Valószinü , hogy Pék Patrik még mindig nem utazik a városunkba , eleget busszal , akkor nem nyilatkozná ezt a nagy hülyeséget !