A Művészeti Tanács dolgozhatja ki a POSZT örökébe lépő új fesztivál koncepcióját

Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (Poszf Nkft.) végelszámolási eljárása. Ez azt jelenti, hogy a pécsi önkormányzat szándékainak megfelelően átveheti a nagy múltú Pécsi Országos Színházi Fesztivál (POSZT) szervezését, vagyis – ahogy fogalmaztak – újraélesztését. Mint a lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderül, az új fesztivál koncepciójának kidolgozását a Művészeti Tanácstól várja a városvezetés. 

hirdetés
Uránia Mozi

A közlemény teljes szövege: 

„A POSZF Nkft. végelszámolása megnyitja az utat az önálló pécsi fesztivál előtt

Március végén megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (Poszf Nkft.) végelszámolási eljárása. A cég megszüntetése szükségszerű lépés ahhoz, hogy a pécsi városvezetés a választási ígéreteinek megfelelően önálló, nívós és valódi értéket teremtő új fesztivállal pótolja a Pécsi Országos Színházi Találkozót.

Pécs város tradicionális színházfesztiválja korábban a Poszf Nkft. közreműködésével valósult meg, amelynek társtulajdonosai a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Magyar Teátrumi Társaság. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a cég működését nehézkessé tették a korábban meghozott döntések és a Teátrumi Társaság tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy minden döntéshez 75%-os többség volt szükséges, ami a tagok létszámát figyelembe véve csak egyhangú döntéseket tett lehetővé.

A társaság február végi taggyűlésen a Teátrumi Társaság deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak. Ennek a deklarációnak az eredményeként indult meg a Poszf Nkft. végelszámolása.

A pécsi városvezetés, immár önállóságát visszanyerve, a választások előtt ígért lendülettel folytatja a színházfesztivál újraélesztését. A POSZT örökébe lépő új fesztivál koncepciójának kidolgozását a Művészeti Tanácstól várja a pécsi városvezetés, amely továbbra is nyitott a szakmai együttműködésre a színházszakmai szervezetekkel.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”