“A pécsi szén egyszer újra márkanév lesz”

Páva Zsolt polgármester a hagyományos pécsi bányásznapi megemlékezésen arról beszélt, hogy a pécsi bányászat meghatározta a város fejlődését és a pécsiek identitását, valamint arról is, hogy reményei szerint a jövőben egyszer a város majd képes lesz újra beindítani a szén- és uránbányászatot. Ehhez azonban sokat kell még dolgozni.

hirdetés

A Pécs napján hagyományosan megrendezett bányásznapi megemlékezés mindig a múltba révedés napja is. Páva Zsolt, Pécs polgármestere az Ágoston téri központi bányászemlékműnél tartott beszédében hangsúlyozta, hogy ez a nap mindig több a nosztalgikus visszaemlékezések napjánál. Pécs ugyanis nem lenne az, ami, ha nem lett volna a városnak világhírű és világszínvonalú szén- és uránbányászata, hiszen ez az iparág indította el a város gazdasági fellendülését.

Bányászkoszorúk méltó helyükre kerültek
A bányászkoszorúk méltó helyükre kerültek

A pécsiséget, a „tükeséget” a bányászat emléke is meghatározza, a pécsieket pedig a bányászok kemény, iparunkat fellendítő munkája is ugyanúgy egységes közösségbe fonja, mint Zsolnay munkássága, vagy épp az egyetem Pécs napjához köthető megalapítása. Meghatározza a városiak lokálpatriótaságát, és azt is, ahogy egy közösséget formálnak.

A pécsi szén újra márkanév lesz
A pécsi szén újra márkanév lesz

– Bányászat azonban nincs többé – mondta a városvezető, majd hozzátette, hogy reményei szerint a jövőben – ha egyszer újra kedvező lesz a gazdasági helyzet – ismét megindulhat majd a Pécs környéki szén- és uránvagyon kitermelése, a „Pécs Szén” pedig újra márkanév lesz. Addig is azonban a városnak szüksége van egy olyan egységes és stabil iparra, amely felveheti a versenyt a bányászat múltbéli sikerességével. Páva kiemelte, hogy ugyan jó úton járnak a város gazdaságának fellendítését illetően, de a bányászatéhoz hasonló eredmények eléréséhez még sok munkára lesz szükség.