A pécsiek többsége túlfűti a lakását

Vasárnap este még ez a macska is fázott volna

A pécsiek jó része túlfűti a lakását. Nem olcsó mulatság ez, hiszen minden egyes fok 6 százalékos fogyasztástöbbletet okoz. Tehát 20 és 22 fok között több ezer forint lehet a különbség, miközben a melegérzet ugyanaz. 

hirdetés

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint a magyarok imádják az agyonfűtött lakásokat. Például arányaiban több hőenergiát fogyasztunk el négyzetméterenként, mint Hollandia, Írország, Svédország vagy Dánia lakói. Pécsen a panellakások legtöbbjében a mai napig ragaszkodnak a 23-25 fokos meleghez a lakók, de a családi házakban sem engedik 21-22 fok alá esni a hőmérsékletet.

Új szelepekkel akár ötödével lehet kisebb a számla egy panelben...
Új szelepekkel akár ötödével lehet kisebb a számla egy panelben…

– A távhővel ellátott társasházak harmada nem korszerű. Mintegy 8-10 ezer lakás tulajdonosa például a mai napig nem szerelt fel modern radiátorszelepeket, sok helyütt pedig nem is lehet már elzárni ezeket – mondja Vida János, a Pétáv igazgatója.

Főleg az utóbbi eset miatt szellőztetnek gyakran Kertvárosban, és fűtik ezzel az utcát. Ilyenkor a benti közel harminc fokos meleget engedik ki, sokszor fél-egy órát is szellőztetnek, ugyanis a folyamatosan forró radiátorok hamar újra felmelegítik a lakást. Vida szerint emiatt 20-30 százalékkal is magasabb a távhőszámla, mint egy olyan lakásban, ahol legalább a radiátorszelepeket kicserélték.

Mezítláb, kisgatyában, télen - ilyen is van
Mezítláb, kisgatyában, télen – ezt imádja a magyar

– A feladat a társasházé, de pár év alatt megtérül a befektetés. Mi ezt javasoljuk a közös képviselőknek, mert így kevesebb lesz a számla – mondja Vida.

A családi házaknál sem jobb a helyzet, számolt be lapunknak a Pécsen nagy tapasztalatokkal rendelkező Dolák József fűtésszerelő.

– Volt szerencsém Ausztriában, Németországban is dolgozni. Ott 17-19 fokra temperálják a házakat, míg Pécsen 22-23 fok az átlagos. A kisgyermekesek fűtenek leginkább, náluk 23-24 fokon áll a termosztát, míg az egyedül vagy párjukkal élő nyugdíjasok a legtakarékosabbak, de nálunk sincs 20 foknál hidegebb – magyarázta.

Dolák számításai szerint egy átlagos családi házban minden egyes plusz fok 6 százalékos fogyasztásnövekedést okoz a kinti mínuszok ideje alatt, tehát igen komoly külöbség van 2-3 fokos hőmérséklet között is.

Ő azt mondja: alap, hogy termosztatikus szelepek legyenek fent, a hálószobánál ez maradhat kettes állásban, ahol legtöbbet tartózkodunk ott 3-as, 4-es között.

[box title=”Trükkök” style=”soft” box_color=”#eda77d”]- Ha huzamosabb ideig nem vagyunk otthon, vegyük vissza a fűtést; ilyenkor elég 16-18 fokon tartanai a hőmérsékletet.
– Tartózkodjunk a radiátorszelepek gyakori csavargatásától is, mert több energia kell a falak átfűtéséhez, mint a hőmérséklet szinten tartásához.
– Szigeteljük az ablakokat! Ha nincs pénzünk nyílászáró-cserére, vegyünk tömítőanyagot.
– Parkettás lakásban érdemes vastag szőnyeget leteríteni, így fokozhatjuk a hőérzetet.
– Éjszaka minden szobában elegendő a 17-18 fokos hőmérséklet.
– Naponta kétszer elég összesen 6-10 percig szellőztetni; ezzel megoldjuk a levegőcserét.
– Este függönyt el, redőnyt le!
– Ne lógjon a radiátor elé a függöny!
– Zárjuk az ajtókat a hűvösebb szobáknál![/box]

 • fázós

  Óóó és még hozzátenném, és 24 fokban szó sincs mezítláb-kisgyatában c. effektusról, 28-30-ban már esetleg….

 • fázós

  Szeretném eldönteni, hogy milyen hőmérséklet számomra az ideális, nem minden ember egyforma. Van akinek 20 fokban melege van, én például még 22-ben is hajlamos vagyok fázni, 21 fok alatt pedig pulcsi ide vagy oda vacogok a lakásban (kezem, orrom, lábam jéghideg), téli kabátban, kesztyűben pedig csak nem fogok otthon ülni.
  Megfázás miatt gyógyszerre költeni sem sokkal olcsóbb és garantáltan kellemetlenebb.
  Ez egy olyan magánügy amibe úgy gondolom senkinek semmilyen beleszólása nincs, én tőlem a hollandoknál, meg a spórolós kiss jóskáéknál lehet 17-19 fok, az ő problémájuk….

 • E.

  A termosztátos radiátor szelepnek épen az a lényege, hogy mindegy hány fokos a fűtő víz, mert a szoba hőmérsékletét “figyeli”!

 • Bob herceg

  Dolák fűtésszerelő bölcsen osztja az észt, hogy melyik szobában hányas fokozaton álljon a radiátor szelep. Csak azt felejti el közölni, hogy hány Celsius fokos legyen a kazán vízhője. Nem mindegy a fokozatot tekintve, hogy az 60 vagy 90 fokos. Az eredmény pedig nagyon fog különbözni!

 • Olvasó

  Nagyon jók a kommentek, kár hogy a cikket nem sikerült elolvasni előtte.

 • rendszerüzemeltető

  amint le lehet szállni a távhőről visszatérhetünk rá, addig minek beszélni róla?

 • MZ/X

  A szürke cica nagyon ari ahogy hesszel a radiátoron.

 • (1.)

  Azért engedtessék meg nekem, hogy a saját házunkban (családi) olyan benti hőmérséklet legyen,ami nekem megfelelő. Mélységesen nem érdekel sem az osztrák,vagy a német – nyugdíjas- szokás.