A petárda idén is tabu

Petárdát idén sem durrogtathatunk szilveszterkor, viszont számos pirotechnikai eszközt használhatunk legálisan. Azonban az önfeledt év végi szórakozás mellett is fontos, hogy betartsuk a szabályokat.

hirdetés

Pécsen idén három kereskedő kért tűzijáték árusítási engedélyt a Biokom Nonprofit Kft.-től. Közülük ketten a Centrum parkolóban, egy pedig a Tüzér utcai parkolóban várja négy napon át, december 28. és 31. között a vevőket. Aki bármilyen pirotechnikai eszközt szeretne vásárolni nem csak az előbb említett három helyen, hanem a nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban is megteheti.

A rendőrség mindenkinek felhívja a figyelmét arra, hogy a tűzijátékokat csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetik meg, és a használati, valamint a kezelési útmutatóban foglaltak szerint december 31-én este hat órától másnap reggel hat óráig durrogtathatják el.

Azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon a klasszikus értelemben vett petárdát magánszemély 2005 óta nem birtokolhat és nem is használhat. A szabálysértőkkel szemben a rendőrség eljárást kezdeményez és akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat.

petárda

A NAV munkatársai sem pihennek a két ünnep között, ugyanis fokozott figyelmet szentelnek a pirotechnikai termékeknek, amennyiben szabálytalanságot észlelnek, jelzik a rendőrség felé, tudtuk meg Bus Szilviától, a vámosok helyi sajtósától.

Farkas Gyula Baranya megyei vezető mentőtiszt érdeklődésünkre elmondta, hogy a mentőszolgálat 24 órás készenlétben áll szilveszterkor is, azonban az év utolsó napján dupla annyi esethez riasztják őket, mint egyébként, és égési sérüléssel minden évben találkoznak.

[box title=”Kik vehetnek tűzijátékot?”]A pirotechnikai eszközöket négy kategóriába sorolja a szabályozás. Az első osztályba tartoznak az alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó, szórakoztató célra szánt termékek. A második osztályba sorolt tűzijátékokat a 16. életévüket betöltött személyek használhatják, de csak szabadtéren. A következő osztályozású termékeket már csak a 18 év felettiek vásárolhatják meg, ezek ugyanis nagyobb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, ezeket felhasználni december 31-én este hat és másnap reggel hat óra között lehet. Az utolsó kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöket már a profiknak szánják. Ezeket az eszközöket olyan szakképzett felhasználók durrogtathatják el, akik engedéllyel rendelkeznek. A kereskedők szilveszter után egyébként kötelesek visszavásárolni a fel nem használt termékeket.[/box]

 

 • xyz

  Köszönjük a pongyola félretájékoztatást. Ha már olyan témáról ír az ember, ami jogszabályi korlátozások közé esik, honnan a bátorság hogy hasra csapva összefoglalja saját kénye-kedvére, fontos dolgokat kihagyva belőle, vagy átfogalmazva? Az internetről összekukázott, átmásolt, átírt tartalmakat hogy lehet hiteles tájékoztatásnak tartani?

 • !!!!!

  Azt hol találom, hol milyen buli leesz??????? Nem csak városi érdekel a köztéren!!!!

 • Mentjött

  Látott már valaki peterdáért megbüntetett embert? Én még nem, pedig minden kapualjban durrogtatnak, akár legális, akár nem.

 • anonym

  Pont az előbb durrantottak egyet az ablakunk alatt…de mire kiértünk nem találtunk senkit sem!