Pipatalálkozó lesz Pécsen

A pipázás szerelmeseit hívják Pécsre hazánkból és Európa más pontjairól egy hagyományteremtő rendezvény gazdái.

Első alkalommal rendezi meg augusztus 22-én és 23-án a Pécsi Nemzetközi Pipatalálkozót a Pécsi Füstölgők Asztaltársaságának Hagyományőrző Egyesülete a Király utca 27. szám alatti Szentandrássy István galériában és a szomszédos Nappali Bárban. A rendezvény során nemcsak a hazai és külföldi pipaimádókat, hanem az érdeklődőket is várja színes programokkal.

Mint azt  Horváth Attila, a szervező egyesület elnöke elmondta, szeretnék, ha hagyomány válna a pécsi eseményből, hiszen maga a pipázás is a magyar kultúra része, még ha ma már kevesebben, mint ötezren hódolnak is hazánkban e szenvedélynek. Hozzátette: a pipázás része a magyar vidéki és városi történelemnek, közösségépítő hatása van, és a mai pipázók már nem is nikotinéhségből naponta, hanem leginkább a társasági élet, a közösség miatt gyújtanak rá hetente egy-két alkalommal.

Említést tett arról, hogy a rendezvényre bizonyosan eljönnek a pipaszívók országos bajnokságának résztvevői, de nemcsak hazánkból, hanem Szerbiából, Szlovákiából és Romániából is jelezték érdeklődők, hogy jelen lesznek az eseményeken, köztük az augusztus 23-i lassúsági pipaszívó versenyen.

Ezen három gramm dohányt kell majd a lehető leghosszabb ideig füstöltetniük a pipázóknak egyetlen meggyújtással. A programok között pipatörténeti kiállítás, irodalmi matiné, filmvetítés és több koncert is szerepel, így a szervezők azt remélik, sok olyan érdeklődő is ellátogat az eseményekre, aki nem is fogott még pipát a kezébe.

A programokról további részletek találhatók a www.pecsifustolgok.hu honlapon.

hirdetés

Hirdetés