Megmérettetik magukat

Lengvárszky Attila, Kővári János, Végh Péter

Nem szakítottak a Fidesszel, de úgy érzik, egyre nagyobb a politikai pártokat elutasító pécsiek száma. Ezért teljesen önállóan indulnak harcba a választók kegyeiért az Összefogás Pécsért Egyesület tagjai az őszi választásokon.

hirdetés

Miután a Fidesz bejelentette, hogy átgondolta szövetségi politikáját és önállóan indul a választásokon ősszel, a párttal korábban közös jelölteket állító ÖPE is így döntött. A Fidesznél úgy gondolkodnak – ahogy azt korábban Hoppál Péter városi elnök elmondta –, hogy így akár még több képviselőjük is lehet a választások után az ÖPE-vel együtt, mint most.

Kővári János, a szervezet alelnöke, közgyűlési frakcióvezetője azt mondta, nem vesztek össze a Fidesszel, de úgy látják, egyre nagyobb számban vannak Pécsen olyanok, akik nem kívánnak pártokra szavazni.

Lengvárszky Attila, Kővári János, Végh Péter
Lengvárszky Attila, Kővári János, Végh Péter

Elmondta: nekik nem kell pártvezetések felé megfelelniük, kizárólag a pécsi érdekekért hallatják hangjukat, támogatják a helyi gazdaság fejlődését, a kulturális értékek megóvását, a fenntartható városfejlődést, a megújuló energiaforrásokat, a zöld gondolatokat.

Kijelentette: nem számolgatnak, hány képviselőt juttathatnak be a közgyűlésbe, viszont leszögezte: szervezetük a legkevésbé elutasított formáció a pécsi önkormányzatból. Abban bíznak, hogy a pártokból kiábrándult, egyébként szavazni nem is kívánó pécsiek vevők lesznek majd üzeneteikre.

Az ÖPE egyelőre egyetlen jelöltjének nevét sem fedte fel, s azt sem közölte, kit indít majd a polgármesteri posztért. Az mindenesetre borítékolható, hogy a jelenlegi három képviselő (Kővári János, Lengvárszky Attila, Végh Péter) egyéni jelölt lesz, minden valószínűség szerint a szervezet listájának elején szerepelnek majd.

Az ÖPE – ahogy minden szervezet – egyébként akkor is juttathat képviselőket a közgyűlésbe, ha a 19-ből egyetlen körzetben sem nyer. A kompenzációs listán ugyanis erősorrendben osztanak ki nyolc mandátumot. Eddig mindegyik párt azt közölte, hogy külön indul. Az EP-választásokon – amelynek részvételi adatai leginkább hasonlítanak az önkormányzati választásokhoz, 35 százalék körüliek – minden pécsi szavazókörben a Fidesz nyert.

 • langallo

  Ez egy Fidesz leányvállalat

 • tüke

  Nem az a kérdés, hogy a Kővári mit ért el országgyűlési képviselőként, mert nyilván annyit amennyit lehetett. (Sem többet, sem kevesebbet, mint a többi). A kérdés, hogy szeretnénk-e egy olyan városban élni, ahol a helyi ügyekről a döntéseket nem helyben hozzák meg? Mert az tuti, hogy a fidesz jelöltjei nem fognak hozzátenni a város életéhez semmit, csak ha igent kell nyomniuk igent nyomnak, ha nemet akkor nemet. És ezt még csak nem is helyben mondják meg ezeknek a fiataloknak, hanem Budapestről. Ezen az ÖPE sem tud majd változtatni, de ők majd legalább elmondhatják a véleményüket, az is több mint a sima gombnyomogatás. A másik kérdés, hogy szeretnénk-e egypártrendszerben élni, ahol a fidesz az egyetlen aki megmondhatja a gombnyomóknak, hogy mikor mit nyomjanak? Senkinek sem lesz baja, ha lesz egy-két képviselő, akit nem dróton rángatnak. Kell a sokszínűség és kell, hogy valaki elmondhassa a pécsiek véleményét is, nem csak a pártokét.

 • 7623

  Hajrá ÖPE!

 • re Miki

  Árulja már el, mit lobbizott ki Kővári a keleti városrészért Végh Péterrel egyetemben? Ha civil volt, akkor miért volt narancsos képviselő?

 • re: te+te

  A családi vállalkozástól egy gazdasági háttérrel nem rendelkező szervezet elég távol áll, de ez inkább kritika. Majdnem olyan mint a kertvárosi KÉK Ibolya. Addig él, amíg a hatalom pénzeli. És annyit is ér. Egy kutya.

 • ÉN+Én

  Az ÖPE Kővári elvtárs családi vállalkozása, nem létező tagsággal !!! Remélem a civilek észnél vannak????? Nem dőlnek be az egykori elvtársnak !!!!

 • papa

  Lengvárszky sem sokat csinál, de a harmadik öpés mindig csak választások környékén bukkan fel. Viszont nem szakított az öpe a fidesszel, persze, hiszen a fidesz szakított vele…Jani túl sokat foglalkozott a saját és rokonai pecsenyéjének sütögetésével, ezt látványosan és erőszakosan tette, ezért rengetegen utálják már. A mostani fideszes jelöltek viszont maximálisan lojálisak lesznek a párthoz, egyébként meg nem kell önállóan gondolkodniuk.

 • Pécsi

  Az ÖPE civil? Kb. olyan mint a CÖF. Civilbe öltöztetett Fideszesek. Kővári áprilisig Fideszes országgyűlési képviselő volt. az a mondat különösen vicces: “Hoppál Péter városi elnök elmondta –, hogy így akár még több képviselőjük is lehet a választások után az ÖPE-vel együtt, mint most.” Mind a 19 egyénit a Fidesz nyerte. Na jó a 3 Öpés – Fideszessel.

 • Szekeres A.

  Mint civil legalább gratulálhatott Dalmának.A többieknek néma csönd!

 • Miki

  Nem politikamentes a civil élet, de lehet pártoktól független. Azt pedig nem gondolom, hogy az ÖPE a Fidesznek nyalt volna eddig, ha így lenne akkor indították volna a Kővári urat. Az biztos hogy egy volt országgyűlési képviselő, aki már legalább 12 éve dolgozik a városházán, rengeteg projektért lobbizott (pl. keleti városrész, stb.), az jobban tudja képviselni a pécsieket, mint aki eddig csak a Hoppál Péter titkárnője volt.

 • civil2-nek

  Az viszont iigaz, hogy gyerekeket kár lenne a városvezetésbe ültetni. tapasztalatlanok, és nem is értem hogy mertek erre vállalkozni.Lehet hogy ezekkel mellé lőtt a Fidesz.

 • civil3

  Aki közéletet él, aki valamiért felemeli szavát, aki segít, aki tesz a másikért aki észrevesz dolgokat maga körül, az politizál. Kár ezt a politika mentes civilséget presszionálni.

 • civil2

  A fidesz jelöltjeit végignézve egy dolog világos: a Pécsről szóló döntéseket biztos nem Pécsett fogják meghozni, ha ezek az aranyos és kedves gyerekek ülnek majd a gombok mögött. Ami ezt ellensúlyozni képes az csakis egy minél színesebb városvezetés lehet. A legfontosabb az, hogy az egypártrendszert ne építsük újra. Egyszer(kétszer) már kipróbáltuk…

 • Tamás

  Nem tudom, miért kell Kővári Jánost szidni, ő az egyetlen komolyan vehető ember a jobboldalon. És, ráadásul a baloldalon is. 🙂

 • civil

  Hát ha számodra Kővári a “komoly” képviselőjelölt, elég fura elképzeléseid vannak.vagy nem ismered őt eléggé.Kérdezz. Pl Pécsbányáról.

 • Miki

  Kíváncsian várjuk az ÖPE jelöltjeit, a Fidesz listája eddig nagyon elszomorító volt. Remélem az ÖPE komoly jelölteket indít majd, és 2-3 képviselővel színt visz a politikába ősztől is.

 • ajjajj

  Kővári, ki az aki önöket még elfogadja? A civileknek is elege lett önből. Pár zöld spanon kívül minden szellemi terméket lenyúltak, semmi önálló ötlet, Azért is hiteltelen, mert eddig a Fidesz popóját nyalták ezerrel, most hogy önállóan kellene valamit felmutatni, hirtelen civilek lettek. és marha zöldek? csak nem az LMP-vel akarnak most összekapaszkodni? Mindegy csak hatalom közelben maradjanak?nagy volt e mellény, elhagyta a választóit, elérni sem lehetett soha.Civil.Öpejani. Nane.