A PTE segít pénzt keresni a hallgatóknak

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói munkahelyteremtő programmal, új, egyetemi iskolaszövetkezettel szeretné vonzóbbá tenni a várost, a régiót és az intézményt a diákok számára. A kezdeményezés a folyamatosan csökkenő egyetemi jelentkezéseken javítana.

hirdetés

A PTE célja, hogy már a tanulmányaik alatt bevezesse a munka világába hallgatóit,s a mindennapi gyakorlati élettel is megismertesse őket. Bódis József rektor elmondta, számos felmérés született arról, hogy a fiatalok pályaválasztásában meghatározó szerepe van annak, milyen munkalehetőség adódik számukra a tanulás mellett, illetve mire lesz elég a megszerzendő diploma.

– Sajnos a város és a régió már kevésbé vonzó a fiataloknak – mondta Bódis. – Felmerült bennünk a kérdés: mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a hallgatók a tanulás, a tudományos munkavégzés és az értelmiségivé válás közben munka- és kereseti lehetőséghez is jussanak.

A PTE ezért saját iskolaszövetkezetet hozott létre, s a legkülönfélébb munkaterületen kíván lehetőséget biztosítani hallgatói számára. Ez annyiban más a már ismert iskolaszövetkezeteknél, hogy PTE-s hallgatók szervezik PTE-s hallgatóknak.

pte munka a hallgatóknak2

– Célunk, hogy minél több munkahelyet biztosítsunk, Pécsre csábítsunk olyan cégeket, amelyek nagy számban tudnak hallgatókat foglalkoztatni – magyarázta a rektor.

Természetesen nem példanélküli az, hogy hallgatók munka mellett tevékenykednek, így például az egyik német cég pécsi leányvállalatánál több mint száz hallgató dolgozik.

Rinfel János, a hallgatói önkormányzat elnöke elmondta, hogy olyan lehetőséget alkottak meg az egyetem vezetőségével, amellyel vonzóbbá tudják tenni a Pécsi Tudományegyetemet, a várost és a régiót is.