A rákgyógyítás központja lesz Pécs

Új sugárterápiás műszerrel gazdagodott a PTE Onkoterápiás Intézetének eszközparkja. Az úgynevezett közelterápiás készülék kiegészítő kezelésként alkalmazható egyes daganattípusok esetén. Az intézet épületét jelenleg korszerűsítik, így hamarosan a legmodernebb környezetben gyógyulhatnak a betegek a régió onkológiai centrumában.

hirdetés

A PTE régóta dédelgetett terve az onkológiai ellátás fejlesztése. Ez a közelmúltban beszerzett sugárterápiás készülék révén eggyel magasabb szintre lépett, de ugyanakkor nem titkolt cél volt az is, hogy ne csak a műszerpark újuljon meg, hanem modernizálják az Onkoterápiás Intézet épületét is.

– Most már olyan sugárforrások állnak rendelkezésre, amelyek lefedik a modern onkológiai ellátás minden szintjét. Emellett az épület korszerűsítése révén létrejön a regionális onkológiai centrum is – mondta Kollár Lajos professzor, a projekt orvosszakmai vezetője a kedden tartott sajtóeseményen.

onkológia, sugárkészülék, hl05

Mangel László, az intézet vezetője hozzátette, hogy az öt évvel ezelőtt elkezdődött folyamat zárul le nemsokára, de ez alatt az idő alatt is a legmodernebb kezeléseket biztosították a betegek számára.

A most üzembe helyezett sugárterápiás készülék révén a daganatokat nem testen kívülről sugározzák be a szakemberek, hanem egy úgynevezett applikátor segítségével a beteg testébe, a daganat közvetlen közelében helyezik el a sugárforrást.

– A közelterápiás eljárás legfontosabb előnye, hogy a hagyományos sugárkezeléseknél kevesebb mellékhatással jár, mivel a sugárzás a sugárforrás közelsége miatt jelentősen kisebb mértékben károsítja a tumort körülvevő egészséges szöveteket – mondta Lőcsei Zoltán sugárterápiás szakorvos.

A kezelés azonban nem minden daganattípusra alkalmazható. Az eljárást a leggyakrabban a fej-nyaki tumorok, a méhben és a prosztatában kialakult rosszindulatú elváltozások gyógyítására használják, de egyes bőrtumorok terápiájára is megfelelő. A brachyterápia kiegészítő kezelés, amelyet más gyógymódokkal – külső sugárkezelés, kemoterápia – kombinálnak a szakorvosok.

A Baranya és Tolna megyét ellátó berendezéssel jelenleg havi 10-15 beteget kezelnek, de szükség esetén a növelhető a kezelések száma.