A SEIREN-beruházás évtizedekre meghatározhatja a város és a régió fejlődését

A dél-dunántúli gazdaságfejlesztési régió kormánybiztosát, és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárát kérdeztük a japán SEIREN vállalatcsoport Déli Ipari Parkban tervezett beruházásáról, annak lehetséges hatásairól. Korábbi cikkünkben az egyetemhez kötődő szakembereket, vezetőket kérdeztünk ugyanerről.

hirdetés
Uránia Mozi

Mikes Éva, a dél-dunántúli gazdaságfejlesztési régió kormánybiztosa a cég Pécsre érkezése kapcsán lapunknak elmondta, hogy a beruházás évtizedekre meghatározhatja a város és a régió jövőjét és fejlődését. Mint mondta, a nemzetközileg ismert és jelentős vállalat gyárépítése elősegítheti, hogy Pécs felkerüljön a „befektetők térképére”. 

– A Dél-Dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna stratégiájának egyeztetésén dolgozunk a kormányzattal, a zóna egyik kiemelt fontosságú növekedési centruma Pécs és térsége. A térség újraiparosítását a Pécsi Tudományegyetem bevonásával tervezzük, az új befektetők mellett a meglévő vállalkozások munkahelyteremtő képességének támogatásával – fogalmazott a kormánybiztos.

Kérdésünkre, hogy a cég miért választhatta Pécset, Mikes Éva elmondta, hogy a SEIREN telephelyválasztását nemcsak a térség jelene, hanem jövője is befolyásolhatta. 

– A város jövőjében fontos szerepet tulajdonítunk az olyan elérhetőséget segítő intézkedéseknek, mint például a Pécset és Kaposvárt összekötő gyorsforgalmi út, a repülőtér fejlesztése, a mohácsi Duna-híd megépítése – mondta. Hozzátette, hogy nagy potenciál van továbbá a szakképzési és egyetemi képzési rendszer helyi gazdaság „pontosabb szolgálatába állításában” is, és megemlítette a déli határon túlterjedő régió gazdaságfejlesztését szolgáló lehetőségeket is. 

– Az én értelmezésemben az önkormányzat és a kormányzati szereplők együtt dolgoztak azért, hogy létrejöjjön a beruházás. Sem Pécs fogadókészsége, sem a kormány gazdaságpolitikai döntése és hozzájárulása nélkül nem jöhetett volna létre ez a fejlesztési terv, amelyet a gazdaságfejlesztési zóna stratégiája szempontjából is maximálisan támogattunk. Bizonyos ügyek politikai vitán felül kell, hogy álljanak. Ilyen a város sikeres jövője és ennek tudatos víziója is. Azért, hogy a következő generációk is itt maradjanak, itt találjanak munkát, itt alapítsanak családot – mondta.

Helyi kisebb cégeket is helyzetbe hoznak a betelepülő nagyok

A külföldi működőtőke volumene hazánkban évtizede Baranya megyében a legalacsonyabb – válaszolta kérdésünkre Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

– Kamaránk 2016-ban megfogalmazta már azt a testületeink, cégvezetők által is elfogadott elvárt módszertant, amelynek lényege a kis és közepes befektetések priorizálása (10-20 darab 300-600 fő közötti külföldi és hazai vállalat települése a megyébe) és az általunk elindított kooperációs egyeztetés szervezése, amelynek keretében a potenciális kooperáló és beszállító cégek az ideérkező cégek vezetésével transzparens egyeztetést, kooperációs fórumot tartanak. Erre a városvezetés most is ígéretet tett a kamara számára – fogalmazott a főtitkár.

Hozzátette: az elmúlt időszakban több idetelepülő, Pécsett új kapacitást építő céggel szoros együttműködésben állt a kamara. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy potenciális befektetővel folytatott első egyeztetések, a kormányzati és városi előkészítő munkák és az első kapavágás között sokszor évek telnek, telhetnek el. Ez egy lassú folyamat, rendkívül sok összetevős. Örömteli – így Rabb Szabolcs -, hogy a politikai szándék Pécs tekintetében pozitívan nyilvánult meg.

– A Hanon, Amphenol és Foss cégekkel szervezett kooperációs egyeztetések nagyon sikeresek voltak, számos helyi cég közreműködött a gyárak építése, technológiai szerelések, termelési sorok gyártása és fejlesztése területeken. Számos cég azóta is beszállítója, partnere a külföldi befektetőknek – tájékoztatott.

Egy japán cég egy nyugat európaihoz hasonlítva sokkal zártabban működik, a teljes termelési és beszállítói folyamatot egy kézben tartva uralják a lean menedzsment módszertan mentén – véli a főtitkár. 

– Kooperációs egyeztetést tervezünk a várossal együtt, amelynek keretében a pécsi és megyei érintett cégek megismerik és felmérik lehetőségeiket, a technológia, alapanyag, kiegészítő tevékenységek beszállítása kapcsán – tette hozzá.

Az induló 150-200 fős munkaerőlétszám a megyében tapasztalható munkaerőhiány és munkanélküliség együttes megléte okán, Rabb Szabolcs szerint, feszített feladatot jelent majd a cégnek és a hasonló munkaerőt foglalkoztató helyi már itt működő vállalatoknak. Úgy véli, a középfokú és technikusi szint jelentősége okán a Szakképzési Centrumra hárul majd nagy feladat, akár új képzés indítása is elképzelhető. 

– A megye déli részéről a képzett, képezhető munkaerőt mobilizálni kell, ehhez a tervezett infrastrukturális fejlesztéseket fel kell gyorsítani – fogalmazott Rabb Szabolcs.

Dossziénk a témáról:

A japán SEIREN épít gyárat Pécsett, az első ütemben 200 új munkahely létesül

Itt a japán SEIREN bemutatkozó videója, benne a leendő pécsi gyár látványterveivel

Új perspektívát adhat Pécsnek a SEIREN érkezése