A sufniparkolók maradtak sufniparkolók

Nem eléggé hívogató?

Nem tülekednek a vállalkozók azért, hogy magánparkolót üzemeltessenek Pécsen. Tavaly május óta az önkormányzat a pécsi építési szabályzat módosításával szigorúbb előírásokhoz köti az ilyen jellegű “sufniparkolók” létrehozását. 

hirdetés

A tavaly május elsejétől érvényes szabályozás a belvárosi magánparkolók létesítésével kapcsolatban szigorúbb előírásokat tartalmaz, mint korábban, köszönhetően egyrészt a lakossági panaszok, másrészt városképi szempontok miatt.

– A szabályok szerint a belvárosban telkenként 20 gépkocsit befogadó parkolót szegéllyel és vízzáró burkolattal, továbbá a városképi védelem érdekében az utcaképhez illeszkedő kerítéssel kell kialakítani. Az újonnan létesülő parkolók már csak ilyen feltételekkel nyithatnak meg – közölte Magay Miklós, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési főosztályának vezetője.

Az Alsómalom utcánál bezártak, de nem az önkormányzat miatt
Az Alsómalom utcai parkoló népszerű volt

Az új fizetős parkolók létesítését első körben a megyei kormányhivatal közlekedési hatósága engedélyezi, második körben azonban jöhet a szokásos eljárás: az útépítéshez hasonlóan folytatják le az engedélyezési eljárást, különböző (örökségvédelmi,  környezet- és természetvédelmi) szakhatóságok bevonásával.

A rendelet a meglévő parkolókra viszont nem vonatkozik, így azok ma is balkáni állapotokban várhatják a betérőket. Újak viszont nincsenek, mert a szigorítások miatt nem sokan vágnak bele új parkoló kialakításába, mert a vízzáró burkolat kialakítása és az egyéb költségek miatt nem éri meg a beruházás.

A pécsi belvárosban jelenleg öt magánparkoló üzemel, amelyek becsült befogadóképessége 250-300 férőhely.