A százéves Jani bácsi elárulta a hosszú élet titkát!

1917-ről csak archív felvételekről, történelemkönyvekből vagy mendemondákból tudhatunk bármit is. A pécsi Csokonya János azonban személyes tapasztalatairól is mesélhetne, hiszen pont 100 éve született. Jani bácsi él és virul, esküszik a testmozgásra, de azt is elárulta, hogy szerinte mi a hosszú élet titka. Sokan mások mellett Csizi Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a szépkorú férfit.

hirdetés

Körülbelül hatszáz évvel ezelőtt, a magyarországi Bürüsön tíz család telepedett le, köztük a Csokonyák. A ma százéves Jani bácsi a család leszármazottja, dolgos, de szegény ember volt. Már 16 évesen súlyos epebetegsége volt, ami miatt egész életében komoly diétát kellett folytatnia. Később megjárta kétszer is a frontot, két lánya született, most pedig velünk együtt ünnepelte századik születésnapját.

csokona jános, 100 éves, hl04
Jani bácsi fitt, és fiatalos

Jani bácsi szegény paraszti családból származik. Már nyolcéves korában – ekkor 1925-öt írunk – ő takarította ki az istállót, tizenkét éves korában pedig már elvitték a mezőre.

– Édesapám és édesanyám elvittek a mezőre,  és ahányan voltunk, annyian kapáltunk, mindenkinek megvolt a maga sora. Mivel nagyon fiatal voltam, elmaradtam a többiektől, édesanyám pedig bele-bele vágott a soromba két-három tőkét, hogy ne maradjak le. Máig emlékszem, édesapám erre azt mondta: „Ne segíts neki anya! Úgy se lesz belőle semmi!”

csokona jános, 100 éves, hl03
Jani bácsi két lánya

Persze nem így lett, Jani bácsi nagyon ügyes volt az állattartásban, 21 éves korában megnősült, majd besorozták. Tizenhat hónapig az orosz fronton harcolt. Aztán hazajött, de 1944 tavaszán újra besorozták. Jani bácsi foggal-körömmel tiltakozott a kinevezés ellen, mégis előléptették őrvezetőnek.

Hazatérte után tovább foglalkozott az állattartással, később pedig beköltöztek Bürüsről Pécsre családjával, azóta is itt él, két lányával együtt.

A hosszú élet titka, hogy sohasem voltam berúgva!

– Két dolog jut az eszembe a hosszú életről. Az egyik, hogy 16 éves koromban súlyos epebetegséggel kórházba szállítottak, és ott megmondták, hogy soha nem lesz már a gyomrom a régi. Onnantól kezdve szigorú diétát folytattam. A másik pedig, hogy soha nem voltam berúgva! – meséli. Két lánya hozzátette, hogy Jani bácsi mindig is mozgott, és máig metszőollót ragad, ha kertészkedésről esik szó.

Csizi Péter országgyűlési képviselő is köszöntötte Jani bácsit és elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetés Pécsnek, hogy ilyen szép kort megélt nőkről és férfiakról vehetünk példát.

csokona jános, 100 éves, hl05