A szénről már leszálltak

Bár az uránbányászati projektjéről ismert ausztrál cég, a Wildhorse honlapján még arról írnak, hogy mecseki szénelgázosítási programjuk a legelőrehaladottabb, ám mégis jobbnak látták értékesíteni a kutatási jogokat. Úgy tűnik, hogy az uránprojektjük mély hallgatásba fullad. 

hirdetés

Több mint egy éve némult el teljesen a Wildhorse, így nem lehet tudni, vajon mikor akarják elindítani az uránbányászatot a Mecsekben. Egyelőre csak arról beszéltek, hogy az előzetes tervek szerint az ásvány egy részét a város alól hoznák felszínre, azt még mindig nem árulták el, miként tennék ezt meg. A hallgatás azért is érthetetlen, mert a pécsiekben komoly félelem alakult ki az uránnal szemben a korábbi tapasztalatik miatt. A cég viszont nem csak ebben volt érdekelt, hiszen a szénbányászat újraindításában is voltak kezdeményezéseik.

A legújabb hírek szerint azonban a szén elgázosításáról szóló projektjüknek már új gazdát kerestek. (Az UCG technológia lényege az, hogy mélyfúrásokon keresztül forró gőzt és oxigént juttatnak a mélybe a szén hevítésére, elgázosítására.)

Bányász

A társaság eladta ugyanis a kutatási jogot a szintén ausztrál Linc Energynek közel 800 millió forintnak megfelelő ausztrál dollárért, illetve a tranzakcióval a Wildhorse részvényeket szerzett a Linc Energyben.

A Wildhorse hazai leányvállalatának munkatársától, Bánfy Gabriellától megtudtuk, a Linc Energy régóta jelen van a UCG technológiában, Ausztráliában és Üzbegisztánban is van már  ilyen projektjük, az utóbbi helyen 50 éve működik a rendszer.

A cég jelen van az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Ukrajnában és Oroszországban is. Bánfy Gabriella szerint széles körű tapasztalata, európai jelenléte révén ideális partnernek bizonyult a magyarországi projektek fejlesztésére, melyet alátámaszt az is, hogy elképzeléseik hasonlóak a UCG-technológia potenciális szerepéről Közép- és Kelet-Európa energiaellátásában.

– Folytatjuk a kutatásokat a Mecsekben, és amennyiben pozitív eredménnyel zárulnak, megkezdjük a kereskedelmi célú UCG-projekt előkészítését – mondta Bánfy. – Az elmúlt kilenc hónapban lemélyítettünk egy fúrást, egy másikat pedig megkezdtünk, szeizmikus méréseket is végeztünk, valamint több műszaki tanulmányt készítettünk.

Korábban még úgy nyilatkoztak, hogy 2014 negyedik negyedévében már működő energiatermelő létesítmények lehetnek a Mecsekben, összesen közel 80 milliárd forintot költenek a mecseki beruházásokra. A Wildhorse eddig 8,5 millió ausztrál dollárt teremtett elő az urán és a mecseki, felszín alatti szénelgázosítással megvalósítandó projektjei számára – az utóbbihoz egyébként állítólag stratégiai partnert keres.