A szerbeknek adta volna Pécset – Hol a helye szobrának?

Dr. Doktor Sándor Pécs közterületéről 2011-ben száműzött szobrának sorsáról készített az objektivitástól messze álló híradást az RTL. A szombat esti riport szerint egy szeméttelepre került a szocializmusban Kossuth-díjjal jutalmazott, több Lenin-szobrot is jegyző Vilt Tibor alkotása, ez pedig szégyen és gyalázat a hír hangulata szerint. Utánajártunk, mi igaz abból a híradásból, amit azóta több ellenzéki blog és portál átvett az abban szereplő csúsztatásokat kiemelve és felerősítve, hazugság vádjával dobálózva.

hirdetés

Igaz, hogy a szobrot elbontatták, s az is, hogy most egy őrzött helyen van, ahogy az a hírben szerepel, de hazugság, hogy például egy szeméttelepen, szemét között van őrizetlenül. Az igazság, mint megtudtuk, hogy a szobor a városüzemeltetési cég kökényi telephelyén van. Rengeteg más, városüzemeltetéshez kapcsolódó hasznos vagy kevésbé hasznos, de megőrzésre ítélt tárgy és eszköz között, őrzött módon. Igaz ugyanakkor az is, hogy a hatalmas területen folyik hulladékkezelési eljárás is, de hogy egy szeméttelepről lenne szó a kökényi bázist említve, az hazugság.

Az adás azt helyezi leginkább reflektorfénybe, hogy dr. Doktor Sándor jeles szülész-nőgyógyász volt, s a szegények orvosának nevezték, ugyanakkor alig pár gondolat szerepel a riportban, miért is vállalhatatlan ennek az embernek a személye ma Magyarországon, különösen Pécsett.

Amellett, hogy komoly hatással voltak rá a bolsevista tanok, dr. Doktor Sándor az első világháború után Pécsett a Nemzeti Tanács elnöke is lett. Nem sokkal később Pécs szerb megszállásának idején pedig Doktor Sándor közreműködésével kikiáltották a baranyai magyar-szerb köztársaságot.

Magyarán: Doktor felől elszakíthatták volna Pécset Magyarországtól, az ő közreműködésével – ha nem változtatják meg záros határidőn belül a felháborító döntést – Pécs ma az egyik délszláv állam része lenne. Hogy ez hazaárulás-e vagy sem, annak eldöntését az olvasóra bízzuk.

Ez a rész került volna Doktor jóváhagyásával a szerbekhez… Kép forrása: http://magyar-historia.blogspot.hu

Nem kell sokat elemezni az embert és a történéseket, hogy kijelentsük, Doktor Sándor szellemisége ezen tevékenysége okán aligha egyeztethető össze a mai magyar alkotmányos berendezkedés alapeszméivel.

Éppen ezért a kilencvenes években Pécsett a Doktor Sándorról elnevezett utcát Hungária utcává nevezték át, kifejezve az új demokratikus berendezkedéssel együtt járó értékrend- és szemléletváltozást.

A 2010-ben megalakuló városi közgyűlés egyik első ülésén, az év decemberében határozott arról, hogy a korábbi döntés után akkor jár el következetesen az önkormányzat, ha Doktor Sándor köztéri szobrát is eltávolítja a helyéről.

Lapunk egyébként úgy tudja, 2011-ben több intézmény mellett mind a szobrász, mind Doktor Sándor hozzátartozóinak felajánlották a szobrot, vigyék ahová szeretnék, de nem kellett senkinek sem, ezért kell még ma is őrizni.

Talán legjobb lenne, ha abba a fővárosi szoborparkba kerülne, ahol a többi száműzött, diktatúrákhoz köthető alkotást teszik közszemlére. De döntsenek Önök!

Ön hol látná szívesen a várost a szerbek kezére játszó Doktor Sándor szobrát?

Eredmények

Loading ... Loading ...