Interjú a teák bűvöletében

A családi vállalkozásként alapított Mannárium 2012 óta látja el Pécset autentikus, érdekes és finom teafüveivel. Az évek során minden pécsi vásár és fesztivál kötelező résztvevőjévé vált Kékes Tóbiással, a Mannárium vezetőjével beszélgettünk külföldi teázós élményeikről, a teafogyasztás rejtelmeiről, valamint a hazai teázási szokások alakulásáról.

hirdetés

mannárium

– Mi az, ami megfogta a teázásban és a teafüvekben?

– Amellett, hogy egy jó tea egészséges, szomjoltó és nyugtató ital, a teázásban az ragadott meg leginkább, hogy igazi élmény tud lenni. Nemcsak az ital íze és élettani hatásai, hanem a teázás körülményei is nagyon fontosak. Teázni nyugodt körülmények között, szinte relaxált állapotban érdemes. Úgy gondolom, hogy test, a szellem, valamint a lélek felüdülését is elérhetjük ilyen módon.

mannárium

– Mikor alakult ki a teák iránti érdeklődése?

– Az első találkozásunk komoly teával Londonban esett meg a hetvenes évek végén. Sűrű, átható ízű, kemény teát ittunk, a helyi szokásoknak megfelelően tejjel lágyítva. A következő élmény egy orosz barátunk főzete volt, aki grúz teából még az angolnál is erősebb és jelentősen „felvidámított” teát készített számunkra. Jó egy évtizeddel ezelőtt pedig egy szaharai expedíció tagjaként a nomádok méregerős zöld teája fogott meg annyira, hogy utána jó darabig hanyagoltuk a fekete teákat.

– Mindemellett, ha jól tudom, jártak Kínában is.

– Igen, az utolsó nagy lökést 2010-es kínai utazásunk hozta meg, ahol véglegesen beleszerettünk a teázásba. Részt vettünk hagyományos kínai teaszertartáson is, ahol rácsodálkozhattunk a tea elkészítésének szellemiségére. A nyugodtság, a kecses mozdulatok, az illatok, az ízek lassú élvezete nagy hatással volt ránk.

– És mi a helyzet Magyarországon? Van kultúrája itthon a teázásnak?

– Itthon sokan ma is csak a „hagyományos” teázást ismerik, melyet mi magunk között csak „menzateaként”, vagy „kórházi löttyként” szoktunk emlegetni. Ez a „valami” filteres teából készül sok cukorral, némi citrommal és semmi köze az igazi teához. Ugyanakkor azt tapasztaltuk itt Pécsett, hogy kialakult már egy – elsősorban fiatal – réteg, akik nagyon komolyan veszik a teázást. A legtöbb ember ugyanakkor még beéri a gyorsan elkészíthető filteres teákkal, nem igazán tudnak a teázásban rejlő lehetőségekről. Épp ezért, mi szeretünk minél többet beszélgetni vevőinkkel arról, hogy miként kell elkészíteni egy-egy teát ahhoz, hogy élményt jelentsen a fogyasztása.

unnamed (1)

– Léteznek divatok a teázásban? Milyen teák érdeklik mostanában a pécsieket?

– Természetesen a teák esetén is vannak divatok: a kínálat egyre nagyobb, újabb és újabb ötletekkel állnak elő a forgalmazók. Nálunk most a legtöbben olyan gyümölcsteákat vásárolnak, melyek aszalt gyümölcsökből, szárított virágokból vannak összeállítva. Ezek nagyon frissítő hatásúak, nem csak melegen, hanem jeges teaként is kitűnőek. Ráadásul – és ezt kevesen tudják – a teázást követően a visszamaradt gyümölcsöket meg is lehet enni, vagy bele lehet sütni süteményekbe is.

– Mik a terveik a jövőre nézve?

– 2015 januárjától tartunk olyan összejöveteleket, ahol egészen különleges teákat kóstolhatnak meg a teázás iránt érdeklődő résztvevők. Ezeket a kis szeánszokat szeretnénk a lehető legrendszeresebb formában megtartani, amihez keressük azokat a pécsieket, akiket komolyabban érdekel a teakultúra.