A terrorveszélyről beszélt Csizi Péter a parlamentben

A parlament szerdán tárgyalt a kormány által beterjesztett terrorellenes törvénycsomagról. Mások mellett felszólalt Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő is, aki szerint a terrorizmus elleni küzdelemben tapasztalható új kihívások miatt szükséges módosítani a jelenlegi törvényeket.

hirdetés

A politikus a Fidesz vezérszónokaként beszélt arról, hogy Magyarország és Európa biztonsági helyzete teljesen átalakult a terrorveszély miatt, ezért új típusú kihívásoknak kell megfelelni.

– Jelenleg aszimmetrikus háború folyik, amelyben nem lehet tudni, hogy ki, mikor, milyen eszközzel támad. A párizsi és brüsszeli merényletek után számos nyugat-európai ország megszigorította jogrendszerét és új intézkedéseket vezetett be. Lehetővé tették a telefonlehallgatásokat, a sokkal hosszabb ideig tartó fogva tartást, a bankszámlák befagyasztását, az állampolgárság megvonását, valamint olyan nyomkövető eszközök használatát, amelyek lehetővé teszik, hogy a terroristagyanús embereket meg lehessen figyelni, nyomon lehessen követni.

Hangsúlyozta, hogy a brüsszeli robbantások célpontja nem Belgium, hanem Európa volt, ezért úgy kell tekinteni, hogy azok Magyarország ellen is irányultak.

– Egyértelmű, hogy hazánknak is fel kell készülnie a veszélyre. A magyar kormány már korábban is látta és megfogalmazta azokat a veszélyeket, amelyek sajnos a két terrortámadás kapcsán beigazolódtak. Igenis kapcsolat van a migráció és a terrorizmus között.

csizi2
Csizi Péter szerint óvni kell a magyarok biztonságát

Szerinte a jelenlegi uniós politika “naivitása”, hogy a migránsok között nincsenek terroristák, s ezt még a két terrorcselekmény elkövetése után is vallják a döntéshozók. Pedig a magyar kormány  eddig is látta azt a problémát, hogy az illegális bevándorlók tömegeiből nem lehet kiszűrni a terroristákat. Hozzátette, hogy 2015-ben mintegy kétmilliói migráns érkezett Európába, de sok százezer emberről nem tudni semmit. Úgy engedték be őket Európa szívébe, hogy semmilyen információval nem rendelkeznek róluk.

– A magyar állampolgárok biztonsága megköveteli, hogy megfelelő és helyes viselkedést tanúsítson a kormány és az ellenzék egyaránt. A magyarok biztonsága nem pártpolitikai kérdés – fogalmazott a mostani törvényjavaslat kapcsán.

Ennek lényege, hogy a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként, úgynevezett Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) elnevezéssel fog működni.

– A TIBEK feladata, hogy a többi szolgálattól beérkező adatokat feldolgozza, elemezze, és a legátfogóbb képet állítsa össze hazánk terror- és esetleges más fenyegetettségéről, belső biztonsági helyzetéről és a közbiztonság állapotáról. Leegyszerűsítve egy tájékoztató rendszert kell elképzelni, amely értékelő jelentéseket készít a kormány számára. A TIBEK nem lesz jogosult titkos információgyűjtő tevékenységre, nem klasszikus titkosszolgálat feladatokat fog végezni. Röviden összefoglalva: elemez, értékel és tájékoztat.

A TIBEK révén a kormány jobban ellenőrzött és pontosabb információkat kap, amelyek esetében a terrortámadásokat megelőző tevékenységeken van a hangsúly.

A törvénycsomag miatt a Btk. is módosul, és kiegészül a terrorizmushoz kapcsolódó jogsértő magatartásformákkal, így a jövőben bűncselekmény lesz terroristacsoport szervezése, az ilyen csoporthoz való csatlakozás, és a terrorizmust nagy nyilvánosság előtt támogató hírverés elkövetése is. Emellett 14-ről 12 évre csökken bizonyos bűncselekmények korhatára, mert az európai tapasztalatok azt mutatják, hogy a terroristák gyakran 14 évnél fiatalabbakat is beszerveznek súlyos bűncselekmények elkövetésére.